Viktig med Brennpunkt

Kringkastingsrådet er tilfreds med at NRK har tatt Brennpunkt-kritikk på alvor.

Brennpunkt: Torskefusket

I Brennpunktprogrammet 'Torskejukset' avslører NRK forteller hvordan det jukses med torskekvoter. I ettertid har programmet fulgt til stor oppvask. Kringkastingsrådet konkluderte i sin Brennpunkt-debatt at det er viktig at NRK har et program som driver på med gravende og undersøkende journalistikk.

Foto: NRK

Kringkastingsrådet mener det er viktig at NRK holder seg med et slikt program hvor den gravende og undersøkende journalistikk holdes i høysetet.

Rådet konstaterte at NRK har tatt kritikk på alvor og sa seg tilfredse med at Brennpunkt nå virker å bli laget på et solid grunnlag – faglig som etisk.

Grunnen til at Kringkastingsrådet ville se nærmere på Brennpunkt var med utgangspunkt i flere konkrete klager på programposten.

Utgangspunktet var som det står i sakspapirene at «Brennpunkt har fått priser for sine avsløringer, men også kritikk for sine arbeidsmetoder. I hvor stor grad har Brennpunkt lykkes med sitt ambisiøse mål?»

Se igjen: Brennpunkt-programmene

Ekstreme krav til presisjon

Schibsted- og tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen innldet debatten. Han påpekte at et program som Brennpunkt setter ekstreme krav til presisjon og saklig presentasjon. Og at kildekritikken er ytterst viktig.

Han uttrykte at Brennpunkt bør være Norges viktigste tv-program. Han konkluderte med at NRK har tatt grep og at programmet etter hvert har blitt veldig bra.

NRKs Lars Kristiansen og Lilla Sølhusvik forklarte hvordan NRK jobber med å lage de Brennpunkt-programmene hvor produksjonstiden kan være opp til ett år.

Se også: NRK går i dybden - fordypning

Ingen PFU-fellelser siste to år

Brennpunkt har vært på lufta siden 1996. Åtte ganger i løpet av de 18 årene har Brennpunkt blitt felt i PFU. De siste to årene har det ikke vært fellelser.

I debatten som fulgte ble det stilt kritiske spørsmål knyttet til flere programmer Brennpunkt har hatt med barnevernssaker som utgangspunkt.

Viktig del av NRKs samfunnsoppdrag

Likevel var det bred enighet om at NRK som en del av sitt samfunnsoppdrag bør holde seg med et slikt krevende program. Og at et slikt program basert på gravende journalistikk er både noe av det viktigste og vanskeligste NRK driver på med.

Rådsmedlem Thor Bjarne Bore slo fast at i en tid med store nedskjæringer i mediebransjen, hvor det settes av stadig mindre tid til undersøkende journalistikk, er det viktig at vi har NRK og Brennpunkt.

NRK har skjerpet rutinene

- Samtidig ser jeg at kritikken som tidligere har kommet mot programmet er tatt på alvor. Det er tatt tak innad i NRK og programmet har utviklet seg til det bedre, mente Bore.

I sin oppsummering mente også Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold at NRK har tatt kritikken som har kommet på Brennpunkt til etterretning og handlet deretter.

Les også: Dette er Kringkastingsrådet