NRK Meny
Normal

Vant samtidsmusikkens Grand Prix

Internasjonal heder til komponisten Jan Erik Mikalsen for NRK-verket "Songr".

Komponist Jan Erik Mikalsen

Beste samtidsmusikkverk: Norges og NRKs bidrag 'Songr', skrevet av komponist Jan Erik Mikalsen til topps i internasjonal kåring.

Foto: Annelita Meinich / NRK

Norges bidrag gikk helt til topps under årets Rostrum-konkurranse som regnes som samtidsmusikkens internasjonale Grand Prix i Estland i forrige uke.

Verket ble bestilt av NRK og Kringkastingsorkestret i forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014.

Norsk historie og naturlige lyder

Om verket selv sier Mikalsen at han prøvde å kombinere norsk historie med naturlige lyder, folkemusikk og melodiske elementer til en helhet.

Komponist Jan Erik Mikalsen bor i Oslo og er utdannet både i Norge og Danmark.

Rostrum er en internasjonal mønstring der kringkastere fra nærmere 30 land presenterer utvalgt ny musikk fra sine respektive land. I tillegg til en rekke europeiske land deltar også Mexico, Argentina og Australia.

Tilbys verden rundt

Målet er å stimulere til mer utveksling og kringkasting av samtidig kunstmusikk.

Det er Klassiskredaksjonen i NRK Kultur som melder på de norske kandidatene til ROSTRUM. Utvelgelsen av Mikalsen og "Songr" er foretatt av NRKs musikkjournalist, Kristin Kverndokk.

"Songr" ble urframført i "Torsdagslive" på NRK P2 30. oktober 2014, i Universitetets Aula, av Kringkastingsorkestret ledet av dirigent Miguel Hart-Bedoya.

Som vinner av den Rostrum-prisen vil verket bli å høre hos kringkasterne som deltar i konkurransen og i tillegg bli tilbudt av den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU).

Fjerde norske vinner

Tre ganger tidligere har Norge vunnet Rostrum-priser. Rolf Wallin vant hovedprisen i 1999, samme år som Maja Ratkje vant prisen for beste komponist under 30 år. Denne prisen fikk også Gisle Kverndokk i 1993.

I år var det den slovakiske komponisten Matej Bonin som vant prisen som beste yngre komponist.