Utstillingsvindu for nordisk TV-drama

TV 2, Aftenposten og NRK går sammen om å løfte fram nordisk TV-drama. Til høsten arrangeres et første bransjetreff for norsk og nordisk TV-bransje. Målet er å etablere et utstillingsvindu for nordiske dramaproduksjoner.

BROEN 3 (5:10)

Nordiske TV-serier vekker internasjonal oppsikt: Nå etableres et eget utstillingsvindu for nordisk TV-drama. En av de største suksessene gjennom tidene er 'Broen'.

Foto: Carolina Romare / Filmlance International, Nimbus Films

Nordiske Seriedager blir navnet på arrangementet som blir en første felles arena og møteplass for aktører i norsk og nordisk TV-bransje.

Feire TV-seriene med en egen festival

- Vi ønsker at dette skal være et utstillingsvindu for nordiske dramaproduksjoner. TV-drama er et av de mest voksende feltene innenfor populærkulturen akkurat nå, og det er på høy tid å feire TV-seriene med en egen festival. Vi vil derfor både ha en faglig konferansedel og en festivaldel, som vil være åpen for publikum, heter det i en felles pressemelding fra partene.

Målet er at norsk og nordisk TV-bransje skal kunne utveksle kunnskap, ideer og erfaringer, samt stifte nye bekjentskaper.

Les også: Inviterer til ny, nordisk TV-seriefestival

Oppretter nordisk dramapris

Arrangementet vil omfatte både paneldebatter, sceneintervjuer og foredrag. Det blir førpremierer og smakebiter fra høstens nye TV-serier. For første gang vil også en ny Nordisk Dramapris deles ut.

I pressemeldingen vises det til at TV-skjermen på mange måter har blitt det nye filmlerretet.

- Både skuespillere manusforfattere, regissører og produsenter finner stadig oftere at den lille skjermen med sitt langformat egner seg best historiefortelling. Den økte interessen rundt TV-serier har ikke bare ført til et generelt større utvalg de siste årene, men også en markant heving i kvalitet, heter det.

Noe som har vært med på å sette norsk og nordisk serieproduksjon på det internasjonale underholdningskartet.

Les også: Nordisk TV-samarbeid på topp

Bredere nordisk arena

Samtidig har bransjen følt på mangelen av en bredere nordisk arena. Så langt er det i hovedsak allmennkringkasterne i Norden som har samarbeidet via Nordvisjonen. Utenom det har nordiske TV-serier måtte nøye seg med å bli bli presentert som en del av sideprogrammet på ulike medie- og filmfestivaler.

- Med Nordiske Seriedager ønsker vi å gjøre noe med dette, så her setter vi fullt søkelys på nordiske TV-serier i to hele dager, heter det i pressemeldingen fra Aftenposten, TV 2 og NRK.

De første Nordiske Seriedager vil bli arrangert i Oslo 28. og 29. september i år.