Hopp til innhold

USA-valg og terror i K-rådet

Hvordan NRK bør dekke amerikansk valgkamp, og hvor omfattende og ofte bør normale sendinger brytes når terroraksjoner inntreffer, var tema i høstens første møte i Kringkastingsrådet. Se opptak av møtet.

Hør folkets representanter drøfte NRKs programmer og diskutere klager.

Del to ligger i NRKs mediespiller.

Først på sitt september-møte valgte Kringkastingsrådet å ta en runde på uttalelsene fra Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund som har reagert på at utenriksjournalisten dukket opp i en ny rolle som andaktsholder i NRK.

Selv om det ikke var kommet noen formell klage på forholdet, valgte rådet å se på saken på sitt møte torsdag.

Andakter og USA-valg

I rådet ble det uttrykt bred støtte til at NRK lot Kristiansen slippe til som andaktsholder.

Både utenrikssjef Knut Magnus Berge og USA-korrespondent Tove Bjørgaas deltok under punktet om hvordan NRK planlegger å dekke valget i USA.

- Skaffe seg overblikk

Under punktet om hvordan NRK bør dekke terror deltok blant andre nyhetsdirektør Alexandra Bæverfjord. Hun fortalte at det var en uhyre krevende avgjørelse å ta om å bryte det oppsatte sendeskjemaet.

Både når det gjaldt det som skjedde i Nice, kuppet i Tyrkia og anslaget i München mente hun det var rett å bryte. I slike situasjoner påpekte hun verdien av NRKs mange erfarne og stødige medarbeidere, pluss et bredt korrespondentnett, som vet å skaffe seg overblikk, sortere fakta og levere informasjon om det som skjer som folk kan stole på.

Dagsorden

Møte i Kringkastingsrådet på Marienlyst, Oslo torsdag 1. september 2016.

Kl 09.00: Åpning/gjennomgang av dagsorden v/rådets leder Per Edgar Kokkvold.

Kl 09.10: Behandling av klagebrev og reaksjoner.

Kringkastingsrådet ga bred støtte til at NRK nylig lot Tomm Kristiansen slippe til som andaktsholder.

Les mer: Positive til Tomm Kristiansens andakter

Kringkastingsrådet har mottatt drøyt 80 klagebrev siden forrige møte 7. juni. Rundt halvparten av brevene er reaksjoner på enkeltinnslag og programmer innenfor sjangerne nyheter, utenriks og aktuell debatt.

Kl 10.30: NRK og høstens heteste nyhetstema: Valgkampen i USA.

Kampen om å bli ny president i USA har så langt fått enorm oppmerksomhet i alle toneangivende, vestlige medier. Nå gjenstår bare den spennende innspurten!

Hvordan har NRK, som landets største og viktigste nyhetsaktør, lagt opp dekningen fram mot valget på «verdens viktigste jobb» 8. november? Og hvordan dekkes egentlig amerikansk politikk og valgkamp av NRK og andre norske medier generelt?

Innledninger v/skribent og debattant Jan Arild Snoen og NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge.

Kl 12.00: Lunsj

Kl 13.00: Hvor ofte skal NRK bryte – og hvor massivt bør det være?

Den siste tidas mange terroraksjoner har ført til at NRK flere ganger har erstattet oppsatt programskjema med timelange ekstrasendinger fra terrorhandlingene, bl.a. fra Paris, Brussel, Nice, München og Istanbul. – Helt nødvendige og riktige nyhetsprioriteringer, sier NRK. Tomprat, langhalm og gjentagelser, påstår to klagere til rådet. Danmarks Radio har besluttet å tone ned livedekningen fra terroraksjonene.

Hvilke vurderinger gjør NRKs ledelse om dekningen av et stadig økende antall terroraksjoner?

Innledninger v/medieprofessor Jostein Gripsrud og NRKs nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord.