Hopp til innhold

Topper laget i jubileumsåret

Nitimen topper laget i jubileumsåret og lar kjente og kjære stemmer slippe til. 1. februar var det 50 år siden første Nitime gikk på lufta.

Nitimen 2015, Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen

Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen er programledere for Nitimen i jubileumsåret.

Foto: Rune Lind / NRK

- Norges nasjonalprogram fyller 50 år. Derfor starter vi 2015 friskt, sier Rune Lind, redaksjonssjef i Underholdningsavdelingen i NRK.

På hverdagene blir det radarparet Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen som i vant stil leder Nitimen. De ledet også sendingen mandag 2. februar da 50-årsdagen ble markert med stjernespekket jubileumssending.

Hør jubileumssendingen:

Hør Nitimens jubileumssending mandag 2. februar 2015.

Trår til på lørdagene

På lørdagene framover vil flere av landets mest kjente programledere få lov til å lede Nitimen gjennom jubileumsåret.

Her vil både Olav Viksmo Slettan & Robert Stoltenberg, Nadia Hasnaoui & Claus Wiese, Ingrid Gjessing Linhave & Kåre Magnus Berg, Marte Stokstad & Knut Folkestad og Rune Gokstad & Øystein Bache bli å høre.

I kjølvannet av Reiseradioen

Nitimen oppstod som radioprogram nærmest som en bieffekt av at Reiseradioen kom på lufta snaue to år tidligere.

Et lett underholdningsprogram på radio var et ukjent begrep da Johan Vigeland godt assistert av Kjell Thue foreslo å starte med Reiseradioen i 1963 som sommerradio.

Den slo øyeblikkelig an og i 1965 kom forslaget om å fortsette i lett stil også resten av året. Dermed var Nitimen født til radiolytternes store glede.

Slik var Nitimens første sending 1. februar 1965.

Slik var Nitimens første sending 1. februar 1965.

Foto: NRK

1. februar 1965 kom første utgave på lufta og siden har den vært blant Norges aller mest populære radioprogrammer.

I den første sendingen var det innslag både fra Gøteborg, Vadsø, Bergen og Odd Børretzen var direkte inne fra Frognerkilen.

Kjenningen helt i starten var en annen en Memories of You som snart ble Nitimens kjennemerke. I starten var det Lady on the Riviera som ønsket lytterne velkommen til en times lett formiddagsradio.

P1s populære program Nitimen fyller 50 år. Programleder: Tron Soot-Ryen.

Hør mediemagasinet Kurers utgave om 50 år med Nitimen.

Dobbel Nitime

Tirsdag 4. april 2000 gikk Nitimen over å være en times sending til to timers. I påska noen år tidligere ble det forsøkt med utvidet sendetid og erfaringene var så positive at man gikk over til en Nitime som var to timer.

Siden har det vært to timer og selv om den har fått mange utfordrere og kopier, står den fortsatt i førersetet og kaller seg stadig Norges nasjonalprogram.

Et av Norges aller mest populære radioprogram er Nitimen stadig vekk. 50-åringen har tilpasset seg en moderne radiotid og er stadig et førstevalg for norske radiolyttere.

I snitt er det rundt 700 000 som i 2015 låner sitt øre til Nitimen i timene mellom klokka ni og elleve på Norges største radiokanal - NRK P1.

Se: Slik var Nitimens første sending 1. februar 1965.

Les også: Mer om Nitimens historie - skrevet da programmet fylte 40 år.

Kjell Thue

Kjell Thue var med på å starte opp Nitimen og var selv programleder i mange år. 1. februar 2015 er Norges nasjonalprogram 50 år.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
I dagens Nitimen: Vi slår av en prat med Tina Mari Skare, fra Den Norske Turistforeningen om "Kom deg ut dagen". Underholdningsavdelingen har sesongpremiere i kveld, på NRK1. Vi får besøk av "veteran" Vidar Magnussen og nykommer Martin Beyer-Olsen. Jarle Bernhoft er Grammy-nominert, og vi snakker nominasjon, kleskode og Internasjonal karriere. Vi slår på tråden til Sofie Gråbøl, kjent fra blant annet den danske serien "Forbrytelsen", og snakker om den nye serien Fortitude. Serien tar over etter "Kampen om Tungtvannet" på NRK1, på søndagene fremover. Vår reporter Karen Marie har vært ute og snakket med Bjørg Thorhallsdottir om hennes nye bok "Veien til lykke". Det er NM på ski, på Røros, og vi får en rapport fra Jann Post. Arne Hjeltnes kåserer for oss. Vi må heller ikke glemme Nitimens reisekonkurranse, av og med Gunnar Garfors. Hvilken plass er det Gunnar skal frem til i dag? Er du ute i trafikken i dag, så får du en rapport om dagens forhold - mot slutten av sendingen.

Hør Nitimen i NRKs radiospiller - radio.nrk.no.