Hopp til innhold
Info fra NRK

Tomm Kristiansen er vinner av Kringkastingssjefens språkpris 2019

Vinner av Kringkastingssjefens språkpris for 2019 er mangeårige NRK-journalist og utenrikskorrespondent Tomm Kristiansen.

Tomm Kristiansen får Kringkastingssjefens språkpris 2019

Fungerende kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen tildeler Tomm Kristiansen årets språkpris. Kunstverket heter "Blå time" og er signert Carl Nesjar.

Foto: Marit Holmquist Fenne / NRK

Tomm Kristiansen tildeles årets språkpris - ikke for lang og tro tjeneste, slik man kunne tro, men for å utnytte språket til fulle på alle plattformer, sier årets jury.

I juryens begrunnelse står det:

«Kringkastingssjefens språkpris går til en medarbeider som har ordet i sin makt både muntlig og skriftlig og på gamle og nye plattformer. Det siste året har prisvinneren vist at han utnytter podkast-formatets muligheter til fulle, der en unik fortellerkompetanse virkelig kommer til sin rett.

Den samme kompetansen har han gledet lyttere og seere med i en årrekke, både gjennom lengre reportasjer og kortere kommentarer i studio.

Prisen tildeles ikke for lang og tro tjeneste, men for et tydelig og sobert, normert bokmål og en særegen sans for rytme og komposisjon.

Utenriksfeltet generelt og Afrika spesielt har kommet nærmere og blitt klarere for oss gjennom en språkføring som umiskjennelig er prisvinnerens. Prisvinneren har også engasjert seg i den intern språkrøkt som språkkontakt i utenriksavdelingen.»

Juryen for Kringkastingssjefens språkpris 2019 har bestått av:

  • Juryleder: Knut-Sverre Horn, medlem i NRKs språkstyre
  • Toril Opsahl, førsteamanuensis ved senter for flerspråklighet, Universitetet i Oslo
  • Terje Gilleshammer, leder i NRKs språkstyre
  • Ingvild Bryn, fungerende språksjef i NRK
Tomm Kristiansen

Tomm Kristiansen hedres med årets språkpris.

Foto: Ole Kaland / NRK / Ole Kaland

«Stemmen fra Afrika »

Tomm Kristiansen begynte i NRK i 1979 og har siden da blant annet vært utenrikskorrespondent for NRK i tre perioder. Først i København, Danmark i 1981/82, i Zimbabwes hovedstad Harare fra 1990 til 1994, og i Cape Town, Sør-Afrika mellom 2002 og 2006.

Kristiansen, også kjent som «stemmen fra Afrika», fylte 70 år den 22. januar.

Han har de siste årene jobbet i utenriksredaksjonen, men går nå snart av med pensjon.

I tillegg til å hedre Kristiansen med årets språkpris, vil NRK takke ham av med en høytidelig festseremoni på hans siste arbeidsdag fredag 31. januar 2020.