Hopp til innhold
Info fra NRK

Tildelt NRKs journalistpris

Annemarte Moland, Lars Karelius Noer, Even Kjølleberg, Ruben Solvang og Vilde Bratland Erikstad er tildelt NRKs journalistpris for å ha satt fokus på psykiske lidelser blant unge mennesker.

Annemarte Moland mottar NRKs journalistpris av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Ole Rolfsrud t h applauderer.

Annemarte Moland mottar NRKs journalistpris av kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Ole Rolfsjord t h applauderer.

Foto: NRK

På Fagdagen i NRK torsdag ble en rekke priser delt ut både til enkeltmedarbeidere og redaksjoner.

Psykiske lidelser hos unge

Den gjeveste prisen, NRKs journalistpris 2020, gikk til Annemarte Moland, Lars Karelius Noer, Even Kjølleberg, Ruben Solvang og Vilde Bratland Erikstad for prosjektet «Trigger Warning» hvor fokus ble satt på psykiske lidelser blant unge mennesker.

Juryen skriver at teamet stod for en unik kartlegging av lukkede miljøer og viktig kunnskap om hvordan miljøene fungerer. Journalistikken i prosjektet «Trigger Warning» har bidratt til mer åpenhet og viktig, ny kunnskap om psykiske lidelser blant unge mennesker, skriver juryen.

Teamet bak prosjektet bestod av medarbeidere både fra Innafor- og Digital undersøkende-redaksjonen.

Over lang tid ble det arbeidet med å kartlegge blant annet lukkede nettverk hvor unge jenter diskuterer selvmord og selvskading.

Gjennom prosjektet har redaksjonen kunne fortelle rystende historier om selvmord, men også om de som kom seg gjennom krisen og nå bruker kreftene på å hjelpe og advare andre.

Hvordan påvirker unge med selvmordstanker hverandre på sosiale medier? Vilde utforsker et lukket nettverk av unge som deler fra sin vonde hverdag.

Se Innafor-dokumentaren om hvordan unge påvirker hverandre med selvmordstanker på sosiale medier.

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.

Se et av innslagene i Dagsrevyen om psykiske lidelser blant unge mennesker.

Hedret for Festen etter fasten

Underholdningsavdelingen i NRK ble tildelt redaksjonell utviklingspris for programsatsingen "Festen etter fasten – id Mubarak". Dette var den første direktesendte feiringen i et vestlig land fra den muslimske høytiden id-al-fitr.

I begrunnelsen for å tildele prisen heter det at redaksjonen tok dristige valg da de inviterte gjester med i stor grad ung profil og nye stemmer som hadde lite erfaring med direktesendte event-produksjon av denne type.

Id er stor høytid for mange nordmenn. Direkte fra balkongen på NRK inviterer progamleder Rima Iraki til Id feiring med gjester og artister.

Festen etter fasten – id Mubarak".

Utviklingspris for snøprogram

Riksavdelingen ved NRKs regionkontor vest fikk utviklingspris for satsingen "Snowhow" hvor utgangspunktet var hva vinteren har gjort med oss som bor her nord, og hva gjør vi med vinteren?

Juryen skriver at vinneren ved hjelp av de nyeste tekniske standarder har levert innhold til publikum i en kvalitet vi ikke har opplevd før.

Produksjonen har strukket seg over flere år og er en nordisk samproduksjon. Resultatet er en programserie som ikke bare er billedmessig suveren, men som gjenspeiler kvalitet i hele produksjons- og distribusjonskjeden, påpeker juryen.

Hva skjer når vinteren tar slutt? Hva gjør Petri for å få skiløypene til å vare? Hva gjør Narve for å bli kvitt snøen? Og hva kan isen på Grønland fortelle om klimaet på kloden?

Snowhow.

Nyskaperprisen for nyheter på Snapchat

NRK Nyheter fikk nyskaperprisen for at de gjennom sin bruk av Snapchat har klart å nå mange unge. Juryen viser til at dette er brukere på en plattform hvor NRK så langt ikke har klart å markere seg i den daglig nyhetsformidlingen.

Juryen skriver at nyhetsredaksjonen har drevet nybrottsarbeid og gjort et dristig valg av arbeidsverktøy som det krever mye ekstra innsats for å realisere.

NRK Nyheter årets team

Årets team-prisen ble kollektivt tildelt medarbeiderne NRK Nyheter for dekningen av koronapandemien.

Juryen sier at team-prisen går til en gjeng som måtte stå støtt på beina da hele nasjonen ble snudd på hodet. De ble NRKs førstelinje mot publikum i en tid da informasjonsbehovet var enormt – og frykten stor i hele befolkningen.

De akselererte produksjonshjulene mens Norge stoppet opp – og kunnskapen om den nye fienden, Coronaviruset, var minimal. Med stor usikkerhet rundt smittefare og egen helserisiko gikk de på jobb for nasjonen, skriver juryen.

Utvidet nyhetstilbud fra NRK i denne koronatiden

Medarbeiderne i NRK Nyheter fikk kollektivt pris for sin innsats med å dekke koronapandemien. 

Foto: NRK

Faglig påfyll

Fagdagen er et årlig arrangement for hele NRK hvor medarbeiderne gjennom en rekke foredrag og paneldiskusjoner kan få faglig påfyll. På grunn av koronasituasjonen var årets Fagdag heldigital. Også eksterne fra mediebransjen kunne følge nettstrømmene.