Hopp til innhold

Tidenes sommer-OL på NRK

De olympiske lekene i London blir NRKs største sportssatsing utenfor Norges grenser noen gang.

Sommer OL 2012 London - NRKs programledere.

NRK-eksperter og kommentatorer under London-OL: Bak f v Elin Austvoll, Mia Hundvin, Unni Anisdahl, Harald Thingnes, Geir Oustrup, Nede fra venstre, Lars Lystad, Karen-Marie Ellefsen, Anne Rimmen, Pål Gordon Nilsen, Line Andersen og evigunge Arne Scheie.

Foto: Ole Kaland / NRK

Fra 27. juli til 12. august vil NRK by på rundt 750 sendetimer på NRK1 og NRK2.

På nrk.no blir det hele 1500 timer med levende bilde fra London-OL.

I radioen vil det bli 70 OL-timer på NRK P1.

23 timer i døgnet blir det OL-sendinger på NRK1, 24 timer på NRK2 og på nrk.no vil OL-øvelsen kunne følges på ni nett-tv-kanaler - alt i HD-kvalitet.

Hele 220 NRK-medarbeidere plassert både i London og på Marienlyst i Oslo vil være i virksomhet for å gi det norske publikumet OL-tilbudet .

Anne Rimmen og Pål Gordon Nilsen
Foto: Ole Kaland / NRK

Anne Rimmen og Pål Gordon Nilsen blir NRKs studioverter og vil dele OL-døgnene mellom seg i London.

Nilsen og Rimmen studioverter

Pål Gordon Nilsen og Anne Rimmen blir OL-vertene som skal lose seerne gjennom OL-programmet på NRK1 fra studio i London. De deler døgnet mellom seg, slik at Nilsen leder sendingene på dagtid fram til kl 18.00. Deretter overtar Rimmen med kveldssendingene.

Kommentatorer i London blir Karen Marie Ellefsen og Lars Lystad på friidrett, Ove Eriksen på svømming, Christian Nilssen på håndball og Jann Post på sykkel.

På friidrettsbanen og i svømmehallen blir Line Andersen intervjuer, Harald Thingnes i håndballhallen og Dag Erik Pedersen blant syklistene.

Ekspertkommentatorer blir Mia Hundvin og Geir Oustorp for håndball, Vebjørn Rodal for friidrett og Elin Austevoll for svømming.

Radiosportens legendariske Unni Anisdahl gjør comeback som kommentator på håndball. Hun har med seg Øystein Havang som ekspert. Bengt-Eigil Ruud kommenterer friidrett på radio.

Todelt operasjon
NRK-sportens OL-operasjon er delt mellom Oslo og London. Like utenfor Olympiaparken, med praktutsyn mot hovedarenaene, bygger NRK sitt tv-studio på et 11 meter høyt stillas.

Det er herfra Pål Gordon Nilsen og Anne Rimmen skal lede sendingene. Studiokonstruksjonen er planlagt og oppført i et unikt samarbeid mellom NRK og finsk og svensk tv (YLE og SVT). De tre stasjonene samarbeider i tillegg om utveksling av OL-stoff, her er også dansk tv DR med.

Det vil også være en redaksjon på om lag 50 journalister og teknikere i NRKs lokaler i det internasjonale radio- og tv-senteret, IBC. 11 reportere vil være i sving med å lage innslag fra London under lekene for tv, radio og nett.

Hovedregien er lagt til Marienlyst i Oslo. Her vil 150 personer jobbe seint sent og tidlig for tv, radio og nett. Sendingene fra London-studio fjernstyres herfra, noe som er en ny regiløsning for NRK.

Tidenes nettsatsing

Under OL foregår det på det meste opptil 21 øvelser samtidig på de ulike arenaene. Det er derfor en svært omfattende kabal og utvelgelse som ligger i bunn for direktesendingene på NRK1, NRK2 og nrk.no.

På nrk.no blir sommer-OL i London den største sportssatsingen noensinne. I tillegg til kontinuerlig streaming av sendingene som går på NRK1 og NRK2, blir det streaming av direktesendt idrett på sju OL-kanaler.

Kringkastingsorkestret

Hele NRK bidrar: Kringkastingsorkestret har laget all musikken som vil bli brukt under OL-innslagene fra London.

Foto: NRK

Også Kringkastingsorkestret involvert

Også Kringkastingsorkestret er en del av NRKs OL-satsing. NRKs eget husorkester står for all musikken som vil bli brukt i videoinnslagene fra London-OL.

To års planlegging

Planleggingen av NRKs OL-prosjekt har foregått i to år. 20. juni startet byggingen av det 11 meter høye studiostillaset i London. Rundt midten av juli begynner riggingen i Oslo og London, før den aller første OL-sendingen går på lufta 25. juli.

OL innledes med to dager med fotball og OL-magasin i forkant før det hele braker løs i stor skala med åpningsseremoni fredag 27. juli. Deretter blir det intense OL-dager til det hele er over 12. august.