Hopp til innhold

Sprer bygdeoptimisme

- Folk stoler på NRK. Derfor åpnes dørene på så vidt gap hos Bygdeliv-familiene, sier Eva Laukøy. Programserien har erobret store deler av tv-publikummet.

Bygdeliv-familiene

Etter første program ble alle Bygdeliv-familier invitert til samling i Trondheim. Her fikk de snakket sammen om hvordan det plutselig er å komme i stuene til store deler av den norske befolkning.

Foto: NRK

Byr på seg selv
De byr utrolig mye på seg selv deltakerne i dokumentarserien "Bygdeliv". Homseparet på Lom beretter fritt og utleverende om hvor vanskelig det er å flytte sammen og leve under samme tak. Den enes 14 årige datter blir seriens heltinne der hun prøver å ordne opp mellom to tverre mannfolk.

- At det har vært NRK som har kommet og banket på har betydd veldig mye for hvordan denne serien har blitt, sier Eva Laukøy.

På ei øya på Trøndelagskysten må et ungt par springe mellom husene for å holde varmen når strømregninga tærer hardt på lommeboka og drømmene i alle fall i første omgang ikke gir mye penger.

I Nederland kvitter en ung familie seg med det flotte huset sitt for å kjøpe seg en gård på avsidesliggende Tolga i Norge og bygge seg en ny framtid her. Reklamemannen fra Østlandet sprer ny optimisme i den vesle grenda Kjerknesvågen på Inderøy i Nord-Trøndelag.

NRKs troverdighet gull verdt
- De medvirkende har 100 prosent tiltro til NRK. Når vi kommer så utrolig tett inn på alle disse menneskene er det fordi det er NRK som banker på. Flere sier rett ut at de ikke ville åpnet døra for noen andre enn oss. NRKs troverdighet har vært gull verdt for oss når vi har laget denne serien, sier Eva Laukøy.

Og at de medvirkende byr på så utrolig på seg selv er nok også sterkt medvirkende for at så utrolig mange ser på. - Vi har så langt hatt en gjennomsnittelig markedsandel på rundtr 40 prosent. På de to første programmene og nå det femte hadde vi rundt 700 000 seere, da vi kjempet om seerne mot landskamp i herrehåndball var vi nede i en halv million. Sterke tall, vi har "truffet" noe med denne serien, sier prosjektleder Henning Skjæret.

Få med de riktige
Mye arbeid er lagt ned i å finne fram til de familiene som deltar i serien. - Det har vært viktig å få med folk som tør å fortelle hvordan de føler, tenker og har det. Det de byr på må komme fra hjertene deres, sier Skjæret.

Viktig har det også vært å bygge opp tillit hos de medvirkende. - Derfor har vi lagt vekt på at det har vært de samme fra oss som har kommet på besøk. Fotograf Roger Myren og journalist Eva Laukøy. Med noen få unntak er det de som har vært alle steder og gjort alle opptak, sier han.

Å kludre til virkeligheten har de også passet seg vel for. - Nei, dette skal være en dokumentar og vi har ikke laget noen situasjoner. Det eneste vi har strukket oss til er et par ganger å spørre om de kunne gjøre ting en dag eller to senere eller tidligere fordi det passet oss bedre sånn tidsmessig å komme da, fortsetter Skjæret.

Fikk treffe hverandre
For å ta seg av alle medvirkende og følge dem opp ble alle invitert til treff på Tyholt etter første sending. Der fikk de treffe og snakke med hverandre og utveksle erfaringer. - Det kan jo få uventede konsekvenser å være så utleverende på tv. Det har vi tenkt mye på og hatt psykologer i bakhånd hvis det skulle bli nødvendig. Så langt har det ikke vært nødvendig. Alle synes så langt at det bare har vært stas å være med, forteller Henning Skjæret.

Etter NRK kom Se og Hør
For i kjølvannet av NRK har lokalavisa, Se og Hør og mange andre kommet. Hønemor på Veikåker fikk blomster av ordføreren og over 100 tekstmeldinger etter første program. Mange av dem var frierier. Blir en med i en NRK-serie kan en miste bakkekontakten, men redaksjonen lover å følge dem opp også framover.