Hopp til innhold

Slutt for tidssignalet

Tror du at klokka er 13 når tidssignalet går? Det er den ikke. Forsinkelse på DAB og nettradio gjør at signalet ikke kommer presis. Dermed blir det også slutt på pipingen.

Boks tidssignalet

Tidssignalet. En boks i et skap i en reol på FR. (Foto: Nina Didriksen/NRK)

Før kunne vi stille klokka etter NRK, men det kan vi ikke lenger. Tidssignalet er ikke presist, og det skyldes ny teknologi. Lyden fra nett- og DAB-radio kommer nemlig forsinket ut av høyttalerne dine, og da faller hele poenget med tidssignalet bort.

– Hvis vi skal kringkaste tiden, må tiden være riktig, sier NRKs radiosjef, Marius Lillelien. Derfor gjør NRK kort prosess og legger ned tidssignalet, som kan høres på P1 hver dag rett før kl. 13.

Her har tiden gått fra NRK

Marius Lillelien

Marius Lillelien

– Før i tiden var NRK autoriteten på tid i Norge, det vil si at folk brukte tidssignalet klokka 12 til å stille sine egne klokker. Skal vi fortsette med det, må vi jo sørge for at tiden er riktig. Men det er den ikke, sier Lillelien. Vi skal ikke kimse av radiotradisjoner, men nå har dessverre tiden gått fra oss.

Hør et gammelt tidssignal (og få Leif Dubards radiorøst på kjøpet)

Dermed blir det slutt på at femten sekunder med korte pip teller ned før Dagsnytt klokka 13 på hverdager og klokka 8 i helgene. Boksen som lager lydsignalene blir koblet ut, og en sytti år gammel tradisjon er over.

Venter ikke lytterstorm

– Tror du det kommer reaksjoner fra folk som vil bevare tidssignalet?

– Nei, jeg frykter ikke akkurat en lytterstorm på grunn av dette. Det har vært dager hvor vi ikke har hatt tidssignal før også, uten at vi har hørt noe fra lytterne. Men det blir spennende å se, sier Lillelien.

Det er ikke fastsatt noen dato for når tidssignalet teller ned for siste gang.

Les også: Tidssignalet kom tre sekunder for tidlig (VG-sak i 1963):