Slutt for NRKs reservesatellitt

Fra og med 30. april 2013 slutter NRK å sende via sin reservesatelitt. Dette betyr at en del nordmenn i utlandet må finne andre måter for å ta del i NRKs tilbud.

Dagsrevyen - programlederne

Slutt på NRK via en reservesatelitt betyr at en del nordmenn i utlandet må finne andre løsninger for å kunne se for eksempel Dagsrevyen.

Foto: Ole Kaland / NRK

I flere år har NRK hatt en reservedistribusjon via satellitt i tilfelle hovedtjenesten skulle svikte.

Også Viasat og Canal Digital har hentet signaler fra denne transponderen.

Det har imidlertid aldri oppstått noen feil som har gjort det nødvendig å ta i bruk reserveløsningen, og derfor avvikles denne fra 30. april 2013.

Viasat og Canal Digital flytter

- Viasat har flyttet sin distribusjon til en annen satellitt, samtidig som både Viasat og Canal Digital distribuerer NRKs signaler via to satellitter, én for SD og én for HD. Dermed er begrunnelsen for å opprettholde reserveløsningen bortfalt, sier kommunikasjonsdirektør i NRK, Tommy Hansen.

Svarte piratskjermer

Noen nordmenn i utlandet vil nok få seg en overraskelse når sendingene opphører fra og med 30. april 2013.

NRK er kjent med at enkelte har benyttet løsningen for å ta inn NRKs sendinger. Det er også noen kabelselskaper som har videredistribuert signalene, spesielt der hvor det bor mange nordmenn i Spania.

- Dette er piratvirksomhet, sier Tommy Hansen.

NRK er forberedt på at noen av de som mister sin NRK-seing på denne måten vil reagere.

- Vi er forberedt på at vi kan få noen spørsmål om dette fra publikum og presse, sier Hansen.

Internett alternativet

Skuffede NRK-seere på den spanske solkysten kan trøste seg med at siden 2007 har NRKs tilbud via internett blitt kraftig forbedret.

Hele NRKs radiotilbud er åpent tilgjengelig over hele verden.

NRKs radiospiller: radio.nrk.no

NRKs direktetilbud på fjernsyn er av rettighetsmessige årsaker geoblokket og dermed ikke tilgjengelig i utlandet. En stadig økende andel av programmene legges imidlertid ut for avspilling på nrk.no i ettertid, uten geoblokking.

- Dette gjelder ikke minst nyhets- og aktualitetssendingene. Sammen med det øvrige internett-tilbudet på nrk.no gjør dette at NRKs tilbud både i Spania og resten av verden er sterkt forbedret de siste årene, sier Tommy Hansen.

Dette betyr at for eksempel Dagsrevyen kan du ikke se direkte, men i opptak senere på kvelden i NRKs nett-tv.

NRKs nett-tv: tv.nrk.no

Se oversikten: NRK-programmer tilgjengelig i utlandet