Hopp til innhold
Info fra NRK

Slik blir julen på NRK

Året har vært annerledes, men julen på NRK byr på både tradisjoner og nye programmer for store og små.

Kvelden før kvelden, programledere

KVELDEN FØR KVELDEN: Marte Stokstad og Mikkel Niva leder «Kvelden før kvelden» sammen for første gang.

Foto: Julia Marie Naglestad, NRK

Dette er en sak laget av markeds- og kommunikasjonsavdelingen i NRK for å informere om NRKs tilbud til publikum. Dette er ikke en redaksjonell sak skrevet av NRKs journalister.

Årets julemeny fra NRK byr på en god dose tradisjon, krydret med en helt ny serie om Kjell Aukrust, britisk kostymedrama og julespesialer fra en rekke av dine favorittserier.

Julefreden senkes i «Kvelden før kvelden», som i år ledes av Marte Stokstad og Mikkel Niva. Men aller først skal julegraner tennes i hele landet.

Kom i julestemning

NRK starter adventstiden med å markere den over 100 år gamle tradisjonen med julegrantenning første søndag i advent.

I et år hvor man ikke kan møtes i store grupper på torget for å se på at julegrana blir tent, vil NRK samle folket med en nasjonal julelystenning fra hele landet direkte på NRK1 kl. 17:00. Øystein Bache og Rune Gokstad leder sendingen.

Første søndag i advent på NRK1 fortsetter med adventsprogrammet «Til deg fra meg» om å finne gleden inn mot jul. Per Sundnes inviterer kjente og ukjente gjester til å fortelle om hvordan de takler førjulstida.

Ny magisk julekalender. Kommer 1. desember.

Ny magisk julekalender. Kommer 1. desember.

Fra 1. desember sendes den splitter nye julekalenderen «Stjernestøv», et moderne eventyr om å feire jul for første gang etter en skilsmisse, oppleve endring i livet og å få til nye vennskap.

I tillegg blir det premiere på den populære julekalenderen «Snøfall» som podkast i NRK Radio.

Mer julestemning blir det i NRK Radio med kanalene NRK Klassisk jul og NRK Super, hvor det spilles julemusikk døgnet rundt.

Hele familien kan kose seg med julespesialer fra både «Bablo», «Klassen» og «Fantorangen», og i «Julemorgen» er programlederne Selma Ibrahim og Mathias Luppichini på hyttetur.

Aurura, Lindmos julekonsert

LINDMO JULESPESIAL: Bli bedre kjent med artistene og se alle låtene live i Lindmos studio. Medvirkende artister: Aurora, Ingebjørg Bratland og Ina Svenningdal, Maria Haukås Mittet og Lars Bremnes, Ingebjørg Bratland, Ine Hoem og Peder Elias.

Foto: Julia Marie Naglestad, NRK

I et år preget av hyppige konsertavlysninger er det ekstra hyggelig å invitere noen av landets fremste artister til en musikalsk julesending.

Fredag 18. desember har «Lindmo» satt sammen en iørefallende gavepakke med syv artister som gir deg kjente og kjære julelåter i ny drakt, samt nye perler som vil sette deg i den rette stemningen før jul.

Linn Skåber og Helene Bøksle skal lede KORKs juleønskekonsert 2020

NRKS JULEØNSKEKONSERT: Programleder Linn Skåber vil oppfylle publikums innsendte musikalske juleønsker sammen med Helene Bøksle, Ynge Søberg, Det Norske Jentekor og KORK.

Foto: Mari Aftret Mørtvedt / Mari Aftret Mørtvedt

Med «NRKs juleønskekonsert» setter NRK Klassisk og Kringkastingsorkestret julestemningen på NRK1 lørdag 19. desember.

Nøtteknekkeren fra Operaen

NØTTEKNEKKEREN: Den utsolgte forestillingen "Nøtteknekkeren" i Operaen måtte avlyses grunnet pandemien. I julen kan den ses på NRK.

Foto: Erik Berg

Og mens du er i det musikalske hjørnet kan du nyte ballettforestillingen «Nøtteknekkeren» fra Den Norske Opera & Ballett på NRK1 søndag 27. desember.

Kvelden før kvelden

Lille julaften dufter det av granbar og juleribbe når Marte Stokstad og Mikkel Niva inviterer til årets kanskje koseligste TV-kveld med «Kvelden før kvelden».

– Det blir varmt, gøyalt og hold deg fast, proppa med julestemning. Det er noe veldig fint med å samles foran skjermen og la julen synke inn over hele landet. Eller faktisk, hele verden. I år er vi spredt utover kanskje mer en noen gang før, sier Mikkel Niva.

Eyvind Hellstrøm, Kvelden før kvelden

KVELDEN FØR KVELDEN: Eyvind Hellstrøm står på kjøkkenet i «Kvelden før kvelden»

Foto: Julia Marie Naglestad, NRK

Julematen er viktig lille julaften og i år er det Eyvind Hellstrøm som står for den.

– Sist Hellstrøm var «Kvelden før kvelden»-kokk snublet han over ribba på direkten, så det er klart vi er spent på hvordan han skal følge opp showet i år, sier Marte Stokstad.

Klokken 21:00 blir det selvfølgelig «same procedure as last year» med «Grevinnen og hovmesteren». Familien Bremnes avslutter kvelden med konsert.

Julaften på NRK

Askepott sitter på en hvit hest, mens prinsen tar på henne skoen hun har mistet. Askepott har på seg brudekjole, en tiara og en halskjede.

TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Som vanlig sendes Tre nøtter til Askepott på julaften.

Foto: DEFA-studio für Spielfilme

Faste tradisjoner blir det også på julaften med «Tre nøtter til Askepott», «Donald Duck og vennene hans», «Pippi Langstrømpe» og «Reisen til julestjernen».

Det blir direktesendt gudstjeneste fra Nidarosdomen både på NRK1 og NRK P1 kl. 16:00, og Sølvguttene synger jula inn kl. 17:00.

Drama i romjulen

Ein song om lengsel

EIN SONG OM LENGSEL: Slavetiden går mot slutten på Jamaicas sukkerplantasjer. Det er ei turbulent tid, også for July og den ufordragelige husfruen hennes, Caroline.

Foto: Carlos Rodriguez / BBC/NRK

Det blir heller ikke jul uten britisk kostymedrama, og i år er det «Ein song om lengsel» som står på menyen. Serien består av tre episoder, og er satt til slutten av slavetiden på Jamaica på 1800-tallet. Hele serien blir tilgjengelig i NRK TV fra 18. desember.

Og likte du «Et sted å høre til»? Da kommer du til å elske «Den nye dyrlegen», om James Herriot som følger drømmen om å bli veterinær i den praktfulle landsbyen Yorkshire Dales.

Sveip gjennom bildene for å se mer av NRKs serie- og filmtilbud i julehøytiden:

TRE NØTTER TIL ASKEPOTT
Foto: DEFA-STUDIO FÜR SPIELFILME
Reisen til Julestjernen

REISEN TIL JULESTJERNEN

Foto: NRK
Donald Duck og vennene hans

DONALD DUCK OG VENNENE HANS:

Foto: Disney/NRK
Snekker Andersen

SNEKKER ANDERSEN:

Foto: NRK
Pippi Langstrømpe

PIPPI LANGSTRØMPE:

Foto: NRK

Andre høydepunkter i desember

Aukrust - Gud velsigne vår Herre

AUKRUST – GUD VELSIGNE VÅR HERRE: Kjell Aukrusts liv var ofte både krokete og humpete – litt som tegningene og fortellingene hans.

Foto: Kjell og Kari Aukrusts stiftelse / Aukruststiftelsen

Søndag 13. desember starter dokumentarserien «Aukrust – Gud velsigne vår Herre» om kunstneren og forfatteren Kjell Aukrust, som ville fylt 100 år i 2020.

Til tross for det offentlige bildet av ham som en utadvendt mann, trivdes han best i selskap med noen få personer, sammen med sin kjære Kari og sine trofaste følgesvenner Reodor, Solan og Ludvig ved sin side.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

DER INGEN SKULLE TRU AT NOKON KUNNE BU: Søstrene Annlaug og Tone Hovden pynter juletreet hjemme på Hovden

Foto: Torje Bjellaas, NRK

Trine, Christina, Charles og de andre på ambulansen har mer enn nok å gjøre på selveste julaften i «113».

Og i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» møter vi barna på Hovden, som tar luftputebåt, ATV, snøskuter og buss for å komme seg til skolen.

De to publikumsfavorittene er tilbake med julespesialer søndag 20. desember.

Året med kongefamilien

ÅRET MED KONGEFAMILIEN: På god koronaavstand fikk Atle Bjurstrøm være med på en av de få reisene Kronprins Haakon har vært på i år. Her fra Falstadsenteret i Trøndelag.

Foto: Torstein Vegheim, NRK

Også for kongefamilien har dette vært et spesielt år på mange måter. I «Året med kongefamilien» forteller de blant annet om hvordan 2020 har vært preget av pandemien og av kongens sykdom. Kongeparet forteller også om hvordan de planla en 17. mai utenom det vanlige. Sendes 25. desember.

Desember byr også på flere julespesialer, dokumentarserier og gjensyn med både «Team Ingebrigtsen» og Helene Sandvig.

Sveip deg gjennom bildene for å se desembers høydepunkter:

Amalies jul

AMALIES JUL:

Foto: NRK
Jul i Svingen

JUL I SVINGEN:

Foto: NRK
Jul i Skomakergata

JUL I SKOMAKERGATA:

Stjernestøv

STJERNESTØV:

Snøfall

SNØFALL:

Tradisjonen tro blir det selvsagt også i år «Julenøtter» med Øystein Bache og Rune Gokstad. Dette rare året oppsummeres med Underholdningskavalkade, Norge Rundt-kavalkade, Nyhetsåret og Sportsåret.