Hopp til innhold

Seks av ti har DAB-radio

I seks av ti norske husstander finnes det nå minst én DAB-radio. Totalt er det nå nærmere 2,4 millioner DAB-radioer i Norge.

Digital radiolytting - DAB-radio

DAB-radioen blir mer og mer vanlig. Totalt finnes det nå 2,4 millioner DAB-radioer i norske hjem.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Det betyr at siden 2012 er antallet DAB-radioer i norske hjem økt med 1,5 millioner.

Det er digitalradioundersøkelsen for tredje kvartal 2015 som TNS Gallup står bak som viser at digitale radioer blir mer og mer allemannseie.

Daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge tror at et stadig bredere radiotilbud levert på digitale plattformer er årsaken til at så mange kjøper seg DAB-radioer.

Via en DAB+-radio har en norsk radiolytter nå 24 riksdekkende radiokanaler å velge mellom,

– De siste tre årene har det vært en betydelig vekst av DAB-kanaler. Antall radioapparater i husstandene vitner om at nordmenn ønsker det nye innholdet velkommen, sier Torvmark i en pressemelding.

Av de totalt nærmere 2,4 millioner norske DAB-radioene, befinner bortimot 600 000 av dem seg i en bil.

Les mer: Viser det nye radiomangfoldet

Kommer også i bilene

Det betyr at også i norske biler begynner en DAB-radio å bli stadig mer vanlig. I hver femte norske bil sitter det nå enten en DAB-radio eller finnes et adapter som gjør FM-radioen digital.

De fleste nye biler leveres nå med DAB+-radio som standard- eller tilvalgsutstyr. For eldre biler finnes det en rekke adaptere som gjør FM-radioen digital.

- Radio i bilen er en viktig hverdagsrutine og flere oppdager nå verdien av et kraftig utvidet radiotilbud over DAB, sier Torvmark.

Les mer: Alt om DAB i bil på radio.no/i-bilen/

Et flertall lytter digitalt

Undersøkelsen viser at mer enn halvparten av all radiolytting i Norge nå foregår via en digital plattform, via DAB, nett eller TV. Totalt sier 53 prosent at de lytter digitalt, DAB er den desidert mest brukte digitale plattform.

Den siste digitalradioundersøkelsen viser at bortimot alle i Norge nå er fortrolige med begrepet digitalradio.

96 prosent sier de vet hva en DAB-radio er. 58 prosent oppgir at de selv har tilgang til en DAB-radio, 78 prosent vet at de kan lytte til digitale radiokanaler via TV-apparatet og 90 prosent vet at de kan lytte til radio via nettradio.

DAB-nettet utbygd

Det nye digitale radiotilbudet er allerede tilgjengelig for folk flest. Selv om FM-senderne vil bli slått av først i 2017, er det nye digitale DAB-nettet allerede utbygd. Samtidig som det stadig settes opp nye sendere for å gjøre lytterforholdene enda bedre landet rundt.

Myndighetene krav er at i 2017 når FM-senderne skrus av skal minst 99,5 prosent av Norges befolkning kunne høre NRKs kanaler via DAB, og minst 90 prosent skal kunne høre de kommersielle kanalene.

Les mer: Tetter DAB-hull i Finnmark