Hopp til innhold
Info fra NRK

Samarbeider om fredsprisutstilling

Nobels Fredssenter og NRK vil samarbeide om årets fredsprisutstilling, hvor en av Afrikas mest anerkjente fotokunstnere, Aida Muluneh, har tatt bildene.

10 verk inngår i det fotoessayet Aida Muluneh har laget for Nobels Fredssenter. Dette bildet handler om hvordan brenning av avlinger ble brukt som et våpen i Vietnam-krigen.Foto: Aida Muluneh/Nobels Fredssenter

Mat som våpen i krig er tema for bildene fotokunstneren Aida Muluneh har laget til årets fredsprisutstilling. Se bildene på nrk.no fra og med 10. desember. Her er utgangspunktet Vietnamkrigen.

Foto: Aida Muluneh / Nobels Fredssenter

Færre vil få muligheten til å se årets utstilling fysisk i Fredssenterets lokaler i Oslo, derfor har senteret for første gang inngått et samarbeid med NRK om å gjøre den også digitalt tilgjengelig.

Nobels Fredssenter har tradisjon med å engasjere en kunstner i arbeidet med den årlige utstillingen som presenterer fredsprisvinneren. I år har Aida Muluneh fått oppdraget med å lage et fotoessay når Verdens matvareprogram mottar fredsprisen.

Hvordan mat brukes som våpen i krig er tema for bildene hun har laget eksklusivt for Nobels Fredssenter. Gjennom ti hovedverk setter hun fokus på hvordan sult har blitt brukt i konflikter verden over.

Se bildene på nrk.no fra og med 10. desember. Utstillingen vil også bli vist på Nobels Fredssenters sine nettsider og fysisk i deres lokaler i Oslo sentrum hvis smittesituasjonen tillater det.

– Vise fredsprisutstillingen til folk der de er

Fredssenterets direktør Kjersti Fløgstad er glad for samarbeidet med NRK I et år der koronaepidemien gjør det vanskelig for folk å se fysiske utstillinger.

– Pandemien har endret folks reisevaner totalt, og vi vet ikke når turistene kommer tilbake eller når Oslofolk kan bruke kulturlivet som før igjen. Derfor må vi finne nye måter å nå ut til folk på. Gjennom samarbeidet med nrk.no kan vi vise fredsprisutstillingen til folk der de er dette spesielle året, sier Fløgstad.

Hun peker på at Nobels Fredssenters oppdrag er å skape engasjement rundt Nobels fredspris.

– Er det noe verden trenger akkurat nå, er det håp om at engasjement nytter. Gjennom Aida Mulunehs uttrykksfulle kunstfotografier håper vi at folk får øynene opp for hvor viktig mat er for fred og stabilitet i verden, sier Fløgstad.

Fotokunstneren Aida Muluneh står bak årets fredsprisutstilling som Nobels Fredssenter og NRK samarbeider om å gjøre digitalt tilgjengelig. Foto: Moustafa Cheaiteli

Fotokunstneren Aida Muluneh står bak årets fredsprisutstilling.

Foto: Moustafa Cheaiteli

– Ikke en vanlig kunstutstilling, men en opplevelse

Kulturredaktør Marius Hoel i NRK sier det føltes helt naturlig å si ja til å være med på dette.

– Gjennom dette samarbeidet får publikum muligheten til å se bildene og lære om tematikken rundt årets fredspris. Dette til tross for alle begrensningene pandemien har ført til. Fredsprisutstillingen er ikke en vanlig kunstutstilling, men en opplevelse som først og fremst skal formidle arbeid for fred. Det føles derfor riktig at NRK kan bidra til at flere får oppleve innholdet i utstillingen i et år der så mange kulturopplevelser er frarøvet publikum, sier Hoel.

Utstillingen vil være tilgjengelig fra og med torsdag 10. desember, samme dag som Verdens matvareprogram tildeles fredsprisen. Samtidig som bildene blir tilgjengelig via nrk.no, vil bildene også bli vist på Nobels Fredssenter, hvor de inngår i en utvidet fysisk fredsprisutstilling.

Aida Muluneh regnes som en av Afrikas mest anerkjente fotokunstnere. Ti hovedverk inngår i det fotoessayet hun lager for Nobels Fredssenter. Muluneh er født i Etiopia og bor i dag i Elfenbenskysten. Hennes bilder er vist på utstillinger verden over.