Rekordinteresse for Klassequizen

Håvard Raustøl er spørsmålssjefen når en ny runde med Klassequizen settes i gang. Rekordmange, 453 skoler, er med i NRKs spørrelek for tiendeklassinger i år.

Håvard Raustøl

Spørsmålssjef: Håvard Raustøl ved NRK Sørlandet har ansvaret for spørsmålene som stilles i Klassequizen.

Foto: Berge, Asbjørn Odd / NRK

Mandag 5. januar gikk startskuddet for årets Klassequiz i NRKs distriktssendinger. Først gjennom radiosendte lokale dyster, så gjennom fylkesfinaler og til slutt gjennom tv-sendt nasjonal finale skal årets skarpeste tiendeklassinger kåres.

- Kunnskapskonkurransen har blitt veldig populær, fastslår administrasjonssjef Torill Neset ved NRK Sørlandet som er koordinator for Klassequizen.

Les mer: Halsa vant i 2014

NRK Sørlandet i førersetet

NRK Sørlandet sitter i førersetet for det hele. De sender ut spørsmålene og samkjører spørreleken.

NRK Sørlandets journalist Håvard Raustøl har utviklet Klassequizen-konseptet og har det spørsmålsfaglige ansvaret. De første årene ble Klassequizen bare gjennomført ved NRK Sørlandet, men årets sesong er den tredje sesongen med landsdekkende Klassequiz og felles landsfinale på NRK1.

Mandager og onsdager quizdager

Mandager og onsdager vil være Klassequiz-dager i distriktssendingene landet rundt fra og med nyåret. Første runde startet mandag 5. januar.

- Noen velger å sende et opptak tirsdager, men regelen er mandag og onsdag. De får spørsmålene fra oss torsdagen før. Så er det bare å sette i gang, sier Neset.

De innledende rundene går i NRKs distriktssendinger i radioen på NRK P1, mens de fleste fylkesfinalene i tillegg til å kunne høres i radioen også vil kunne følges via NRKs nett-tv.

3/4 million så fjorårsfinalen

Lørdag 23. mai blir det tv-sendt finale på NRK1. I fjor så hele 744 000 finalen.

- Det er stor interesse for quiz og spørrekonkurranser. Så her er det mange som gjerne ser på. Det er tydelig, fortsetter Neset.

Bredt nettilbud

På nrk.no er det også et bredt Klassequizen-tilbud. De enkelte distriktskontor følger spørreleken på sine egne sider og i tillegg finnes det en egen seksjon for Klassequizen med presentasjon av alle deltakere og en bred resultatservice.

- Vi legger også ut en quiz basert på gamle spørsmål. Her får alle andre enn tiendeklassingene anledningen til å få prøvd sine kunnskaper, sier Neset.

Se også: Klassequizen-quiz for alle på nrk.no

Halsa vant Klassequizen 2014

Laget fra Halsa i Møre og Romsdal vant Klassequizen i 2014. Her er vinnerne fotografert sammen med programleder Selda Ekiz og kunnskapsminsiter Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Eirin Larsen / NRK