Radioen digitaliseres

Gjennom en informasjonskampanje både på radio og fjernsyn gjøres nå folk oppmerksomme på at radiotilbudet er blitt kraftig utvidet.

Informasjonskampanje digitalradio

Utbyggingen av det digitale sendenettet begynner å nærme seg slutten. Det betyr at de aller fleste i Norge nå kan velge om de vil høre radio digitalt via et fjernsynsapparat, som nettradio eller via en DAB-radio.

Les mer: Radioen blir heldigital

FM-slutt i 2017

Som kjent skal FM-nettet etter planen stenges i 2017, da vil all radiolytting i Norge skje digitalt.

Digital distribusjon av radiosignalene betyr samtidig en kraftig utvidelse av det norske radiotilbudet.

Både NRK og P4 har allerede startet flere nye heldigitale radiokanaler.

NRK har hatt stor suksess med P1+ for et voksent publikum og NRK P13 som er en musikkanal som tilbyr rikelige doser med pop og rock.

Les mer: Populære digitalkanaler

Kan få 40 radiokanaler

I en ny heldigital radiotid vil alle i Norge ved FM-slukking være sikret minimum 14 radiokanaler, svært mange har allerede 22. De nye kringkastingsnettene vil ha en kapasitet på hele 40 radiokanaler.

Få DAB i bilen

Å høre radio i bil i en ny digital tid har bydt på flere utfordringer, men nå finnes det flere muligheter for løsninger på dette.

De fleste nye biler leveres nå med DAB-radio som standard bilradio. Vil du ha digital radio i en bil med FM-radio kan du enten bytte ut bilradioen eller kjøpe et DAB-adapter.

Adaptrene finnes det tre ulike typer av. Det finnes enklere adaptere man kan montere selv og delvis og helt innbygde utgaver hvor man må ha hjelp med monteringen.

Alle adaptrene fungerer slik at de mottar de digitale radiosignalene og sender de videre til radioen som allerede sitter i bilen. Ofte kan man også samtidig koble telefonen eller en mp3-spiller til bilradioen via et slikt adapter.

Les mer: Alt om DAB i bil - radio.no/bil

Også for DAB-mottak i tunneler gjøres det nå et krafttak. Statens Vegvesen jobber nå med å montere DAB-sendere i mer enn 260 tunneler landet over.

I løpet av 2014 og 2015 vil det være DAB-mottak på plass i alle tunneler som er lengre enn 500 meter og i en rekke andre sterkt trafikkerte tunneler.

Les mer: DAB i over 260 tunneler

Hør radio - radio.nrk.no

Det bredeste radiotilbudet fra NRK får du vi en egen radiospiller. På radio.nrk.no kan du høre alle NRKs 17 radiokanaler direkte - og du kan gå tre timer tilbake i tid.

De aller fleste radioprogrammene arkiveres og kan høres akkurat når det passer deg.

Egen barneradiospiller - nrksuper.no/super/radio/

NRK Super er som kjent NRKs egen barneverden. Via nett, radio og fjernsyn tilbys et bredt tilbud for barn og unge.

Siden 1. april 2014 har Super-universet også omfattet en egen radiospiller - nrksuper.no/super/radio/.

Her kan man høre radio spesialsydd for et ungt publikum døgnet rundt. I tillegg kan programmene høres igjen når det passer, hver dag er det anledning til å chatte og det lages ut egne nettradiosendinger.

For eksempel ble det laget en egen nettradiosak etter at idolet Isac Elliot gjestet NRK Super.

---

Les mer: Nettstedet radio.no - alt om digitaliseringen av radioen.

Se oversikten: Alle NRKs radiokanaler

---

Egen barneradiospiller - nrksuper.no/super/radio/

NRK Super-universet har et rikholdig tilbud for barn - også en egen radiospiller - nrksuper.no/super/radio/.

Foto: NRK