Problemer med tekstingen

NRK tekster normalt så å si alle sine TV-sendinger, men i en overgangsperiode vil det være en underbemanning av tekstere og noen programmer vil bli sendt utekstet.

Teksting på NRK
Foto: Ellen Wilhelmsen / NRK

NRK har tidligere brukt frilansere til teksting, men nå vil nyhets- og simultantekstere bli fast ansatt i NRK.

På grunn av denne prosessen vil NRK i en overgangsperiode ha en underbemanning av tekstere.

Dette betyr at det vil bli noe mindre direktetekstingen noen sportshelger framover, og på ukedager kan programmer som for eksempel Dagsnytt 18 bli rammet.

Overgangsfase

Redaksjonssjef Tor Sigbjørn Pundsnes i Programpresentasjonen i NRK sier de er godt i gang med rekruttering av nye tekstere og ønsker å være tilbake på minst samme nivå som før så fort som mulig.

- Fast ansatte tekstere vil gi oss en større forutsigbarhet i bemanning av vakter, og vi vil over tid kunne direktetekste enda flere programmer, sier Pundsnes.

Han peker på at NRK legger ned et stort arbeid for at innhold på TV, radio, nett og mobil skal være tilgjengelig, uavhengig av publikums opplevde hindringer rundt syn, hørsel eller kognitive ferdigheter.

Ønsker å tekste 100 prosent

NRKs tilgjengelighetssjef Siri Antonsen sier målet er å tekste 100 prosent av det som sendes.

Og at både NRKs eget ønske og samfunnets forventninger og krav til universell utforming og tilgjengelighet ligger bak når teksting derfor nå er ønsket for alt NRK-innhold.

- Derfor har NRK hatt en gjennomgang av teksteområdet og teksternes tilknytningsform, opplyser Antonsen.

Hun sier enkelte tekstere ikke har ønsket å bli med videre som fast ansatte, og at på grunn av denne prosessen vil det nå i desember være en underbemanning av tekstere.

- Dermed vil vi trolig ikke klare å tekste alle de direktesendingene vi ønsker. En del sportssendinger i helgene, og enkelte sendinger på ukedager vil i desember dessverre mangle teksting, opplyser NRKs tilgjengelighetssjef Siri Antonsen.

Les mer: Teksting av NRKs programmer