Hopp til innhold

Populære debattprogrammer

Debatter er godt stoff - både i radio og tv. Mens de kommersielle kanalene har sluttet med debatter, satser NRK på denne type programmer.

Ole Torp i USA

Aktuelts programleder Ole Torp syns det er kjempegøy at programmet gjør det bedre og bedre.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Aktuelt på NRK2 har de siste årene hatt en jevn økning i seertall. Samme tendens vises også for Debatten og Dagsnytt 18. – Dette viser at folk vil ha debatt, sier magasinsjef Hilde Løchen i NRK.

Viktig når andre kutter debattene

NRKs analysesejef Kristian Tolonen sier debattprogrammene på NRK blir enda viktigere når de kommersielle kanalene ikke lenger har debattprogrammer.

Han viser til at etter nesten 20 år med debattprogram på TV 2 la kanalen ned både Tabloid og Dokument 2 i 2010.

- Dette gjør at NRK i dag er den eneste norske allmennkringkasteren som sender debattprogram, poengterer Tolonen.

Seertallene for Aktuelt på NRK2 har steget jevnt siden 2010, fra 95 000 seere i snitt i januar 2010 til 128 000 i februar 2012.

Se: Aktuelt i nett-tv

Debatten, som vises på NRK1, har i snitt nærmere 600 000 seere, mens Dagsnytt 18 på NRK2 har nærmere100 000 seere.

Radiodebatter også populære
Dagsnytt 18 er jo egentlig et radioprogram med en stor og trofast lytterskare i P2. Også i radioens P1 er debatter populært stoff. Både Rett på hver fredag og de mange debattene i Her&nå har gode lyttertall.

Aktuelts programleder Ole Torp syns det er kjempegøy at programmet gjør det bedre og bedre.

- Vi får mange tilbakemeldinger. Både ris og ros, men mest ros. Dette viser at mange ser på oss og at det er et behov for et slikt program. Samtidig opplever vi at stadig flere av de gjestene vi ønsker oss stiller opp, sier han.

Gir mangfoldig NRK-tilbud

Analysesjef Tolonen mener det er viktig at NRK2 har et slikt tilbud.

- Aktuelt er et viktig bidrag til NRK2s profil og er et av de viktigste programmene som blir sendt på kanalen. Programmet kryper oppover og har et seertall som er godt over snittet for hva som blir vist på NRK2, forteller han.

Les også: NRKs brede medietilbud

Aktuelt er et godt alternativ for de som ønsker å se et mer aktualitetsrettet program på NRK, sier kanalansvarlig i NRK2, Fredrik Færden.

- Det er veldig viktig, både for vårt sendeskjema, men også fordi programmet gjør kanalen mer attraktiv. Når NRK1 kl. 20.15 sender mer underholdningsrettede programmer er det godt å kunne tilby Aktuelt som et annet tilbud på NRK2, sier han.

Fordypningskanalen NRK2

Aktuelt går også godt inn i NRK2s programprofil med fokus på tre hovedpunkter - aktualitet, kultur og kunnskap.

- Kanalen skal være smartere enn NRK1 og NRK3, og skal gi en fordypning inn i nyhetsbildet og samfunnet, forteller Færden.

Viktig for NRK som allmennkringkaster

Magasinsjef Hilde Løchen er enig i at Aktuelt er et viktig program for NRK2s profil, men også for NRK som allmennkringkaster.

- Fordypning er en del av oppdraget til NRK. Vi skal rapportere det som skjer. Debattprogrammer som Aktuelt behandler nyhetene og går dypere enn det nyhetene gjør. Vi bruker tid som er helt nødvendig for å få en meningsutveksling der forskjellige syn kommer frem.

Les også: Dette er allmennkringkasting

- Gjør debattprogrammene det bra fordi NRK ikke har konkurranse?

- Ja, det kan man kanskje si. Samtidig er NRK den viktigste debattarenaen her i landet. Aktuelt er et godt eksempel på NRKs debattprogrammer. Tar for seg dagens saker, får de viktigste debattene og har en meget dyktig programleder. Dette er en klassisk mal som gjør at dette som andre debattprogrammer i NRK lykkes, sier Hilde Løchen.