På flyttefot

Den digitale radiolyttingen øker stadig og Radioresepsjonen er på flyttefot. Fra og med mandag 18. august blir trekløveret heldigitale på NRK P13.

Tore Sagen, Bjarte Tjøstheim og Steinar Sagen blir å høre på NRK P13 med Radioresepsjonen hver dag, mandag til fredag, fra og med mandag 18. august.

Med Radioresepsjonen på NRK P13 håper NRK at enda flere skal oppdage den nye digitale radioverdenen.

Les mer: Flytter til NRK P13

Fra og med mandag 18. august er de tre radioresepsjonistene å finne på NRK P13. Hver dag mandag til fredag fra klokka elleve til 13 vil de bedrive ord og musikk i kjent stil på P13.

Kvartalstallene for andre kvartal viser at 47 prosent av de norske radiolytterne nå lytter via en digital plattform i løpet av en vanlig dag.

Les mer: 47 % hører digitalradio daglig

Er på plass

- DAB-nettet er jo nå så godt utbygd at dekningen gjør DAB til et fullverdig alternativ til FM, med langt flere kanaler å velge mellom. Det er gledelig å se at stadig flere oppdager og tar i bruk det nye digitale radiotilbudet, sier markedsjef Jarle Ruud i Digitalradio Norge.

Han sier de nå jobber bredt med å spre budskapet om at en ny radioverden er på plass både med et bredt innhold og et ferdig utbygd sendenettet.

- Nå er det meste på plass. Så det er bare å forsyne seg, sier Ruud.

Som kjent er det vedtatt en full overgang til digital radiolytting i Norge i 2017 hvis visse forutsetninger innfris.

Les mer: Radioen digitaliseres

Et av disse kravene er at minst 50 prosent lytter digitalt i løpet av 2014. Med 47 prosent som lytter digitalt nærmer en seg nå dette målet.

Enklere å få digital bilradio

Et av de andre kravene som er satt av Stortinget for at all distribusjonen av radiosignalene fra og med 2017 skal foregå digitalt er at det skal være «enkelt» å lytte digitalt også i en bil.

Her har det vært flere skjær i sjøen, både at nye biler ikke har blitt levert med DAB-radioer og at det ikke har vært bare enkelt for folk flest å få montert nye digitale radioer eller adaptre.

Bilbransjen selv gikk så langt som å be myndighetene vente med digitalovergangen til 2019 tidligere i år.

Jarle Ruud i Digitalradio Norge sier det nå gjøres mye for å legge forholdene til rette for digital bilradiolytting.

- Stadig flere nye biler leveres med DAB som standard, det kommer stadig nye adapterløsninger som gjør bilradioen digital og vi informerer bilverksteder, bensinstasjoner og bilglassfirma i hvordan de enkelt de kan oppgradere bilparken klar for digital radiolytting, sier Ruud.

Les mer: Hjelp for DAB i bil

Bredt NRK-tilbud

NRKs prosjektleder for overgangen til digitalradio, Katrine Smedbråten Andresen, er også ivrig opptatt med å få fortalt det store publikum om det brede digitale radiotilbudet NRK nå kan tilby.

- Derfor har vi i hele sommer fortalt både om NRK Klassisk, NRK Super og NRK P13. I kjølvannet av at «voksenradioen» NRK P1+ ble lansert har vi «pusset opp» og utvidet tilbudet på eksisterende digitale kanaler og vi har fått rock-pop-kanalen NRK P13. Så vi også ser fram til at enda flere oppdager det brede og mangfoldige digitale radiotilbudet, sier Smedbråten Andresen.

Les mer: NRKs digitale radiotilbud

Digitalt trekkplaster

Nytt digitalt trekkplaster fra og med 18. august er altså trekløveret Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim.

Skal du høre dem på NRK P13 må du lytte på en digital plattform. Det vil si via nettradio, via et fjernsynsapparat eller via en DAB-radio.

Kostbar dobbeldistribusjon

Går alt etter planene blir FM-nettet slukket i 2017. For NRK betyr det store beløp spart å kunne sende radiosignalene kun digitalt.

Infofilm om overgang til digitalradio - DAB i bil.

Nå begynner det å bli enkelt å få DAB i bilen.