NRK Meny
Normal

P1 pusses opp

Norges største radiokanal - NRK P1 - skal pusses opp. Fra programmer til flater, er forslaget fra gruppa som har sett på hvordan P1 kan fornyes.

Håkon Olaussen

P1s sendeskjema skal i større grad bli programflater og det skal være færre programledere, foreslår utvalget som har sett på fornyelse av Norges største radiokanal - NRK P1. Hva som skjer med aktualitetsprogrammet Her og Nå hvor Håkon Olaussen er programleder er et av spenningsmomentene.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

P1-dagen kan bli gjort om til fem flater. Det bør også bli færre programledere, foreslår prosjektgruppen for nye P1.

I dag består P1 av en rekke programmer hvor programlederne takker for seg, slukker lyset og låser døren. Dette må det bli mindre av, mener gruppen som har utredet hvordan P1 skal se ut i fremtiden.

Lenge siden sist

- Det er over sytten år siden sendeskjemaet for P1 ble laget, og det har vist seg å være en robust løsning. I hovedtrekk er det uforandret, selv om det har vært forandringer underveis, sier prosjektleder for nye P1, tidligere distriktsredaktør Lars Harald Alstadsæter.

- Forbedringer og utvikling på programnivå løser imidlertid ikke alle utfordringene P1 står overfor, derfor må også P1 som kanal moderniseres, sier Alstadsæter.

Gruppen diskuterer ulike sider som er viktige for P1s fremtid, men presenterer ikke en detaljert formatering av de enkelte flatene. Dette vil komme i fase 2 av prosjektet, som de skal i gang med i juni. Det er redaksjonene selv som skal formatere flatene basert på tydelige flatebeskrivelser.

Flater, folk og flash

- I dag er det over førti overganger eller programskifter på P1 mellom klokken 6 og 18. Her skrur folk av radioen, og vi tror at færre og lengre flater vil bedre dette, sier Alstadsæter. Fem flater, foreslår gruppen.

I tillegg til ønsket om færre overganger, foreslår gruppen også færre programledere:

”P1 har mange dyktige programledere, men det er for mange stemmer. Hver flate bør ha maksimalt to programledere som alternerer, og det bør stilles tydelige kvalitetskrav til dem”, heter det i rapporten.

Prosjektgruppen skal også se på musikken i P1 i neste fase av arbeidet. Gruppen foreslår at den får mandat til å legge frem konkrete tiltak for å gjøre P1s musikkprofil mer attraktiv for både yngre og eldre lyttere.

Reaksjonene på forslaget om å røre på selveste flaggskipet innen norsk radio har ikke latt vente på seg.

Ikke undervurder P1-lytteren

- Det er viktig at P1 er langt mer enn å underholde. Ikke undervurder P1-lytteren, skriver NJ-leder Hege Iren Frantzen i en kommentar til rapporten om nye P1.

Det er spesielt forslaget om å legge ned Her og Nå og spre sakene utover store flater, som NJ-lederen reagerer på i et brev til medlemmene.

Lederen av Norsk Journalistlag sin NRK-avdeling mener også at fordypning, bakgrunn og refleksjon ikke må være forbeholdt de som stiller radioen på P2.