About the NRK 3_1
Her er du: NRK.no > Informasjon > NRKs historie > Det hvite hus Sist oppdatert 17:12
 
Kringkastingen 75 år

1960 - 1980 Men radioen var ikke død...

EF-avstemming i 1972.
EF-avstemming i 1972.
De første prøvesendingene med fjernsyn startet allerede i 1954, og i 1960 fant den offisielle åpningen sted. Selv om bildene var i svart/hvitt, var virkningene av å få levende bilder inn i stuene sterk. Mange spådde lydradioens snarlige død.

Publisert 29.08.2000 17:25. Oppdatert 12.10.2000 00:40.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Men med Torolf Elster som radiodirektør fra 1963 startet en modernisering av radioens innhold. Med Elster som pådriver og inspirator utviklet radioen seg til et kjappere, friskere og mer uavhengig medium, som beholdt sitt grep på publikum.

Programskjemaene ble etter hvert noe mer enn summen av enkeltmedarbeidernes produksjon. Radioen ble sterkere styrt gjennom helhetsplaner. Og formspråket ble endret gjennom konsekvent rekruttering av journalister med praktisk erfaring framfor universitetsutdannede filologer.

Endringene i NRK skjedde i en tid da mange fortsatt mente å ha rett til å detaljstyre NRK. Godt støttet av pressen kom reaksjonene fra Stortingets talerstol til og med på enkelt-programmer. Æren for at NRK likevel holdt på sin selvstendige programpolitikk i all denne motvinden, tilfaller for en stor del kringkastingssjef Hans Jakob Ustvedt, og fra 1972 Torolf Elster.

Bjørge Lillelien var den første programmedarbeideren i Dagsnytt med sport som spesialfelt. Sin første norske olympiske gullvinner refererte han i Squaw Valley i 1960, og mannen som tok gullet, Håkon Brusveen skulle i mer enn 25 år bli hans makker. Bjørge dekket alle idretter, men fotball, hopp og langrenn ble hans spesialiteter. Legendarisk er hans konstatering da Ivar Formo var på vei mot mål og gullmedalje på 5-mila i Innsbruck i 1976: "Saken er biff, saken er karbonade, saken er ertesuppe..."

Siste saker:


Ny tv-kanal fra NRK

3. september utvider NRK sitt tilbud, bl.a. med en tredje tv-kanal - NRK3. Kanalen formidles i alle digitale fjernsynsnett.

NRK størst på nett

Ifølge TNS Gallups første sammenlignende undersøkelse av bruk av videoinnhold på nettet, er NRK Nett-TV Norges mest populære videotjeneste.

NRK i 2006

I NRKs allmennkringkastarrapport for 2006 kan du lese, sjå og høyre om noko av det NRK har produsert i året som gjekk.

SISTE NYHETER OM NRK
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no