About the NRK 3_1
Her er du: NRK.no > Informasjon > NRKs historie > Det hvite hus Sist oppdatert 17:12
 
Kringkastingen 75 år

1925 - 1933 Miraklenes tid - lyd gjennom lufta!

Guglielmo Marconi - radioens far.
Guglielmo Marconi - radioens far.
Den offisielle åpning av de første radiosendinger i Norge fant sted 29. april 1925. Det var det statlige Telegrafverket som stod for teknisk utsending av radiosignalene og det private Kringkastingsselskapet AS som hadde fått konsesjon av Handelsdepartementet for drift av en radiostasjon for et område på ca. 150 km rundt Oslo.

Publisert 29.08.2000 17:21. Oppdatert 12.10.2000 00:46.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Kingkastingsselskapet holdt til i lokaler i Oslo sentrum som tidligere hadde huset Brødrene Hals’ pianolager – der Hotel Continental nå ligger.

Fem år tidligere hadde Kristiania Radiostasjon på Tryvann for første gang mottatt og videresendt en sending fra Marconis prøvestudio i London, der autralske Dame Nellie Melba sang fire opera-arier. Fra 1923 startet Telegrafstyret prøvesendinger fra Kongens gate i Oslo. Og høsten 1924 startet Kringkastingsselskapet AS sine prøvesendinger, blant annet med en Lørdagsbarnetime, som i dag er verdens eldste radioprogram, kontinuerlig sendt hver lørdag gjennom mer enn 75 år.

Det ble etablert private kringkastingsselskaper også i Bergen (1926), Tromsø (1926) og Ålesund (1927). Men den private ordningen av kringkastingen ble angrepet fra flere hold. Telegrafverket ønsket et riksnett bygget ut på samme måte som for telefoni, der utbyggingen i distriktene kunne subsidieres av de folkerike områder av landet. Kunstnerorganisasjonene, målfolket og skoleverket kritiserte de private kringkastingsselskapene for å satse ensidig på underholdningsstoff.

Konsekvensene av dette – sammen med skumling om økonomiske misligheter – førte til at kringkastingens samfunnsmessige karakter ble satt i fokus da Stortinget i 1933 etablerte Norsk rikskringkasting, med monopol på utsending av kringkasting i Norge. Tilsvarende institusjoner var under etablering over hele Europa. Allmennkringkastingen med formål å drive ”public service” var etablert.

Siste saker:


Ny tv-kanal fra NRK

3. september utvider NRK sitt tilbud, bl.a. med en tredje tv-kanal - NRK3. Kanalen formidles i alle digitale fjernsynsnett.

NRK størst på nett

Ifølge TNS Gallups første sammenlignende undersøkelse av bruk av videoinnhold på nettet, er NRK Nett-TV Norges mest populære videotjeneste.

NRK i 2006

I NRKs allmennkringkastarrapport for 2006 kan du lese, sjå og høyre om noko av det NRK har produsert i året som gjekk.

SISTE NYHETER OM NRK
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no