Hopp til innhold

NRKs sørsamiske røst

Som NRKs sørsamiske røst gjør Kjell Appfjell en stor innsats for et språk som bare snakkes av noen hundretalls personer.

Kjell Appfjell

Han var på vei til Nordsjøen, men på veien kapret NRK Sami han. I dag er Kjell Appfjell et viktig holdepunkt i det sør-samiske miljøet med sine radiosendinger på språket bare noen hundre her i landet snakker.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Vi er i redaksjonslokalene til NRK Samis sørsamiske lokalkontor i Snåsa i Nord-Trøndelag. Kjell Appfjell (44) er travelt opptatt med å få over sakene til Karasjok før dagens sending.

Flere snakker språket
NRKs to ukentlige sørsamiske radiosendinger er et viktig holdepunkt i det sørsamiske miljøet. En stund anslo man at det var bare et titalls familier igjen som hadde sørsamisk som sitt førstespråk. I dag er det flere som har tatt opp språket igjen.

- Nå har vi mange ivrige foreldre som bruker språket igjen. Det var virkelig nede i en skummel bølgedal, men nå er det mange unger i barnehagen her i Snåsa som har sørsamisk som sitt førstespråk, sier Kjell Appfjell.

Et sør-samisk samlingspunkt
At han selv skulle ende opp som en språkets vokter og som et sørsamisk samlingspunkt hadde han aldri trodd.

- Nei, jeg hadde jobbet med rein i alle år, men hadde forlatt reindriften og siktet mot en jobb i Nordsjøen da de ringte fra NRK Sami og snakket meg trill rundt, ler han.

Dette var snart fire år siden og nå er morgenmøte med Karasjok, sjekking av nettsteder, telefonintervjuer, reportasjeturer, redigering i Digas, deadline, pressemeldinger og nettverksbygging blitt daglige gjøremål svært så fjernt fra det han drev med før.

- Journalist jeg. Nei, jeg så utlysningen, men reflekterte ikke nærmere over den, minnes han.

Jaktet på
Når sørsamiske språkferdigheter er nødvendig er det ikke lett å få besatt noen journaliststilling. Derfor stod stillingen ubesatt lenge før ledelsen ved NRK Sami gikk den andre veien og så på hvem som kunne språket for deretter å finne noen som kunne bli journalist blant disse.

Slik fikk de tips om Kjell Appfjell, og han lot seg omsider overtale til å forsøke seg. Det første året tok han journalistutdanning samtidig som han jobbet. - Det første året var vel tøft. Jeg skulle ha fordelt opplæringa og jobbingen litt mer. Men nå går det mye bedre, sier han.

- Om jeg ikke angrer? Joda, det gjør jeg mange ganger. Hva i all verden er det jeg holder på med, tenker jeg innimellom, men jeg trives egentlig godt med dette, fortsetter han.

Kjell Appfjell

- Jeg er optimist med tanke på at vi kan redde det sør-samiske språket. Nå har vi mange ivrige foreldre som snakker sør-samisk med sine barn, sier Kjell Appfjell. (Foto: Jon-Annar Fordal)

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Kjenner problemene
- Jeg syns det er spennende. Jeg møter masse folk, og med min bakgrunn kjenner jeg mange sørsamiske problemstillinger godt og kan sette politikere og andre til veggs med kritiske spørsmål. Joda, dette har jeg fått smaken på, smiler han.

- Og det er jo ekstra gøy når jeg er først ute med en sak. Komme avisen i forkjøpet. Av og til kan det være lenge til neste sørsamiske sending, men da kan jeg lage en sak til de daglige samiske nyhetssendingene uten å måtte vente til de sørsamiske sendingene, fortsetter han.

To på lokalkontoret
Normalt er de to på lokalkontoret på Snåsa, men for tiden er kollega Risten Persson ute i svangerskapspermisjon og da blir han alene fram til februar neste år.

Til Snåsa pendler han hver uke. Bosatt er han i Terråk i Bindal kommune. Der holder kona og de fire barna hus, men ungene er store og delvis ute av redet. Da går det litt lettere at pappa er 14 mil unna.

Enormt område å dekke
De norske sørsamene er spredt fra Mo i Rana i nord til Engerdal i sør. Det betyr at Kjell Appfjell har et enormt område å dekke som journalist. - Etter sommerferien har jeg vært på fem reportasjeturer. Jeg kunne ha reist enda mer, men det blir også mange telefonsaker fra kontoret på Snåsa, forteller han.

Å oversette til sørsamisk blir en viktig del av jobben. - Det er mange som kvier seg for å snakke sørsamisk i mikrofonen. Svært mange sør-samer bruker norsk som førstespråk. Det var helt annerledes da jeg vokste opp. Der vi bodde litt nord for Majavatn var sørsamisk språket både i familien og omgangskretsen da jeg var liten, sier Appfjell.

Sør-samisk sentrum
At NRKs sørsamiske lokalkontor ligger i Snåsa er ingen tilfeldighet. Snåsa er på mange måter et sørsamisk knutepunkt. Mange av innbyggerne har sør-samisk bakgrunn. Her finner vi det sørsamiske kultursenteret Saemien Sijte og flere ansatte både i Sametinget, reindriftsadministrasjonen og andre institusjoner som jobber med sør-samiske spørsmål.

I 2008 vedtok Snåsa at kommunen som den første i landet skulle være tospråklig og tokulturell med en fot i det norske og en i det sørsamiske. Kommunen huser også både en egen samisk barnehage og skole.

Uka etter at Torget var på besøk, ventet han åtte elever med samisk som førstespråk fra videregående som skulle ha arbeidsuke hos han.

Mulige journalistspirer
- Bare det at vi har hele åtte elever med sørsamisk som førstespråk er jo en liten begivenhet i seg selv. Kanskje kan jeg få vekket en liten journalist i magen til en eller flere av dem. Både som journalister og i andre stillinger er det stadig et stort behov for folk med sør-samisk språkbakgrunn, sier Kjell Appfjell.

---

En viktig stemme

 Ellen Bull Jonassen og Kjell Appfjell

- Du Kjell er god å ha. De som snakker eller forstår sør-samisk har ikke mange mulighetene til å høre språket. Derfor er det viktig at du er på lufta, sier språkkonsulent Ellen Bull Jonassen i Snåsa kommune.(Foto: Jon-Annar Fordal)

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Kjell Appfjell og NRKs to ukentlige sørsamiske radiosendinger betyr mye for det sør-samiske miljøet og arbeidet med å redde språket, sier språkkonsulent Ellen Bull Jonassen i Snåsa kommune.

Vi treffer henne sammen med representanter fra det samiske språkrådet i Snåsa. Alle er de glade for at det sørsamiske språket er i frammarsj og radiosendingene ser de som et viktig bidrag til dette.

Bull Jonassen sier at svært mange ikke har så mange muligheter til å høre sørsamisk. - Derfor er disse radiosendingene så viktige. De som snakker eller forstår sør-samisk bor jo svært spredt, så derfor betyr disse sendingene så mye, sier hun.

Hun sier det også er fint med muligheten til å høre en mannlig sørsamisk stemme. - I det offentlige rom. I barnehagen, på skolene og i pleie og omsorgsyrker er det stort sett kvinner som snakker sørsamisk. Da er det ekstra godt å ha Kjell med sine sendinger på sørsamisk å følge med på i tillegg, sier Ellen Bull Jonassen.

---

Sør-samisk

  • Sør-samisk er et truet språk som snakkes av bare noen hundretalls personer i Norge og Sverige.
  • NRK sender sør-samiske sendinger på NRK P2 tirsdager og torsdager kl 13.45 - 14.00.
  • Kjell Roger Appfjell er for tiden NRKs eneste sør-samiske journalist med arbeidssted ved NRK Samis lokalkontor på Snåsa i Nord-Trøndelag.