NRK Meny
Normal

NRKs plass i samfunnsdebatten

Hvilken plass NRK bør ha i samfunnsdebatten, og krav om ukentlig program for eldre er blant temaene i Kringkastingsrådet torsdag 3. mars. Møtet strømmes.

Hvilken plass NRK bør ha i samfunnsdebatten, og krav om ukentlig program for eldre er blant temaene i Kringkastingsrådet torsdag 3. mars 2016.

Møtet i Kringkastingsrådet 3. mars 2016 kan du følge direkte fra kl 09.00.

Hvordan NRK skal opptre og plassere seg i den samfunnsaktuelle debatten, er første tema på torsdagens møte.

Klager på vinkling, skjevhet og avbrytelser

Kringkastingsrådet mottar mange klager på journalistisk vinkling, avbrytende programledelse og skjev sammensetning av panelene i debattene.

Debatten på NRK1, Dagsnytt 18 Ytring på nrk.no er de meste sentrale debattflatene i NRK i dag.

Leder for NRKs debatt- og magasinavdeling, Kyrre Nakkim innleder.

NRKs praksis ved moderering av kommentarfeltene på nettet, er rådets andre temasak torsdag. Her innleder debattredaktør Halvor Tretvoll om NRKs retningslinjer.

Ingunn Solheim, programleder i Debatten

Debatten, hvor Ingunn Solheim er programleder, skaper stort engasjement og mange klager til Kringkastingsrådet.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Reagerer på Listhaug-behandling

Blant de drøye 120 klagene Kringkastingsrådet har mottatt siden forrige uke gjelder mange hvordan NRK dekker innvandringen.

De 25 første klagene rådet skal behandle tar for seg dette temaet og særlig behandlingen av innvandringsminister Sylvi Listhaug. Mange mener NRK behandler henne dårlig, mens andre klager på at NRK er ubalansert i innvandringsdebatten og forvrenger fakta.

Eldre mer synlige på NRK

Eldreaktivist Ivar Bunæs er invitert til Kringkastingsrådet for å fortelle om at de krever å bli mer synlige i NRKs sendinger. Et ukentlig TV-program for eldre på de eldres egne premisser, er et av kravene som stilles.

Siste tema på torsdagens møte er hvordan NRK forsøker å utvikle nytt norsk innhold for å henge med i en stadig mer global og tøffere medieverden.

NRKs egen utviklingsavdeling har vist at de kan henge med i kampen mot internasjonale aktører, og flere av NRKs suksesser de siste årene er utviklet innomhus.

Dagsorden:

Møte i Kringkastingsrådet 3. mars 2016

Tid: Torsdag 3. mars kl. 09.00.

Sted: Møterom Balkongen, Marienlyst.

Kl 09.00: Åpning og gjennomgang av dagsorden v/rådets leder Per Edgar Kokkvold

Kl 09.10: Den samfunnsaktuelle debatten i NRK

Debatten (NRK1), Dagsnytt 18 (P2/NRK2) og Ytring (nrk.no) er de meste sentrale debattflatene i NRK i dag. Samtidig er disse programmene også gjengangere i rådets klagebunker. Journalistisk vinkling, avbrytende programledelse og skjev sammensetning av panelene er noen av ankepunktene. Og hva skjer når sosiale medier og kommentarfelt overtar som viktige arenaer for meningsutveksling?

Leder for NRKs debatt- og magasinavdeling, Kyrre Nakkim innleder til diskusjon.

Kl 10.30: NRKs praksis ved moderering av kommentarfeltene.

Sletting av signerte kommentarer, stryking av saksopplysninger, begrenset adgang til å rette opp faktafeil i kommentarfeltet. Hva er egentlig NRKs rutiner for moderering?

Debattredaktør i nrk.no /Ytring Halvor Tretvoll informerer om retningslinjene.

Kl 11.00: Gjennomgang av øvrige klagebrev.

Siden forrige møte har Kringkastingsrådet mottatt rundt 120 meningsytringer og klagebrev.

Rådets medlemmer avgjør selv hvilke klager som skal behandles særskilt på møtet.

Kl 12.00: Lunsj i messa.

Kl 13.00: Vi vil ha mer plass i NRKs sendeflater!

25 år etter det såkalte eldreopprøret kommer kravet om at eldre må få en mer synlig plass i NRKs sendinger. Den såkalte Eldrekonvensjonen vil ha et ukentlig TV-program for eldre på de eldres egne premisser. Og 7. mars demonstrerer de utenfor NRK.

Eldreaktivist Ivar Bunæs orienterer.

Kl 13.45: Nådeløst på lag med ideene.

I verden der den globale medieindustrien utfordrer norske innhold, språk og kultur, er det avgjørende at NRK utvikler nytt norsk innhold i verdensklasse. Fellesnevneren for mange av NRKs suksesser de siste 8-10 åra er at ideene først er knadd i NRKs egen utviklingsavdeling.

Utviklingssjef Ivar Ragne Jensen forteller om prosessen fra ide til ferdig program.

Kl 14.30: NRKs ledelse informerer

Kl 15.00: Møteslutt.