Informasjon fra NRK

NRK og norsk musikk

Direktør i Strategi- og mediedivisjonen, Øyvind Lund, svarer på ønsket om at NRK kun skal spille norsk musikk i den vanskelige tiden vi er inne i.

DeLillos spiller på Rockefeller

Direktør i Strategi- og mediedivisjonen i NRK, Øyvind Lund, svarer på ønsket om at NRK kun skal spille norsk muikk i den vanskelige tiden vi er inne i.

Foto: Lars Opstad / NRK

Av direktør i Strategi- og mediedivisjonen i NRK, Øyvind Lund

I likhet med alle andre i Norge er NRK preget og utfordret av de ekstreme tiltakene som er satt i verk for å forebygge smitte av koronaviruset. Vi er i ekstraordinære tider. Svært mange i norsk kulturliv har det veldig vanskelig nå. Ideen om at NRK bare skal spille norsk musikk for å støtte en presset musikkbransje har kommet fra flere hold. Saken engasjerer mange, også i NRK. Umiddelbart virker det som en god idé. Det er nasjonal dugnad og NRK har en rolle å spille.

Men, NRK har også en rolle og forpliktelse overfor publikum. Våre redaksjonelle valg skal først og fremst baseres på det som er best for publikum, og ikke på økonomiske behov hos enkeltgrupper. Åpner vi den døren, står dilemmaene i kø.

Om NRK skulle spilt musikk for å bedre økonomien for norske musikere, hvem skulle vi løftet? Hvilke kriterier skulle vi legge til grunn? Skulle vi tatt mest hensyn til de yngre artistene eller de mer etablerte? De som taper mest eller har minst? Norsk musikkliv er ikke en ensartet gruppe, men består av mange aktører. Hvem hadde trengt NRK mest?

Derfor skal NRK være journalister, ikke aksjonister. Men vi skal være gode og samlende journalister – og vi skal selvfølgelig spille en mengde norsk musikk. Slik vi alltid gjør. Og verken publikum eller artister skal være i tvil om at grunnen til at de spilles er musikken, og bare den.

Våre faste avtaler med musikkorganisasjonene løper som vanlig og blir ikke berørt av den situasjonen vi er i. Over halvparten av låtene på både NRK P1 og NRK P3 så langt i 2020 er norske. Vi spiller mer norsk musikk enn noensinne, og kommer ikke til å spille mindre nå, i denne unntakstilstanden. Vår redaksjonelle linje står fast.

Neste uke, fra mandag 23. mars til fredag 27. mars vil NRK P1 kun spille norsk musikk. Denne norskuka har vært planlagt lenge, som en oppkjøring til Spellemannprisen. Selv om arrangementet er avlyst beholder vi denne satsingen fordi vi mer enn gjerne bruker denne anledningen til å markere hvor mye god norsk musikk det finnes å ta av!

Det er også mange gode redaksjonelle tiltak og gode ideer, som blant annet norske ønskelåter på NRK P3, og vi ser på flere som jobber med gode ideer til hvordan vi kan løfte fram og vise konserter for alle i Norge. Vi kommer til å finne gode, journalistiske ideer som gjør at vi også kan løfte fram mer norsk kultur på alle plattformer.

Kort sagt så er NRK alltid åpen for nye, kreative måter å formidle norsk kultur og musikk på. Det er en del av vårt oppdrag. Samtidig ser vi også at NRK, i denne ekstreme situasjonen, i stadig større grad må konsentrere kreftene våre om vår kjernevirksomhet.  

Vi er i ekstraordinære tider. Men selv i ekstraordinære tider, må vi holde fast ved redaksjonelle prinsipper. For oss betyr det å holde fast ved NRKs rolle som mediehus og som uavhengig formidler av musikk, kultur, underholdning og nyheter.

Vi tror også det er denne uavhengigheten som vil tjene både norsk kulturliv og NRK best på sikt. Vi skal stå sammen med lytterne gjennom denne vanskelige tiden, vi skal informere og underholde, vi skal samle folket – basert på god journalistikk i alle sjangre.