NRK Nordlands valg-engler

Pia-Elise Solvik Dahl, Iver Jensen, Vilde Bratland Erikstad og Yasmin Hadafow er NRK Nordlands valgmedarbeidere. De drar fylket på kryss og tvers og lager valgstoff med et ungt blikk.

Iver's Angels får omvisning i Rødøy kommune av engasjert ungdom.

NRK Nordlands ungdomsteam besøk Rødøy for å høre hva som opptar ungdommene der. Fram til valget 14. september skal de besøke alle Nordlands 44 kommuner.

Ungt og lokalt er stikkord for NRKs dekning av høstens kommune- og fylkestingvalg.

"Iver's angels" kaller de seg de fire ungdommene som NRK Nordland har engasjert for et "ungt blikk" på valget.

De kjører Nordland på kryss og tvers i disse dager. Ferden startet i Bindal, lengst i sør, i begynnelsen av august, og avsluttes i Bodø en snau måned seinere. Da skal alle fylkets 44 kommuner være besøkt.

- Ideen har vært å få en annen tilnærming, andre historier og andre kilder for å engasjere unge til å bruke stemmeretten, sier redaksjonssjef for nyheter, ved NRK Nordland, Eivind Undrum Jacobsen.

- Vi har til nå vært tradisjonelle i dekning av politikk og valg og ikke flinke nok til å hente frem unge stemmer. Derfor ønsker vi å bruke blant annet humor som virkemiddel, sier han.

Resultatet blir publisert fortløpende på NRK Nordlands nyhetsside og på sosiale medier, og har allerede oppnådd høye klikktall. Et eksempel på saker ungdommene har levert er innslaget om ungdommen i Grane som har sitt tilholdssted på den lokale Esso-stasjonen.

Les mer: – Vi skal gjøre dritkjedelig politikk interessant

Landet rundt samarbeider NRK tett med lokale medier om valgdekningen. NRK Hordaland kommer sjøveien med egen valgferge.

Showtime

NRKs distriktskontorer samarbeider med lokalavisene under høstens kommunevalg. NRK Hordaland kommer sjøveien og på kaia blir det valgsendinger i samarbeid med lokalavisene.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Valgfergen kommer!

Fergen vil legge til kai i fem forskjellige regioner i fylket. Dit kommer lokalpolitikere fra alle kommunene i regionen til debatt. Programlederne vil være fra NRK, mens avisene stiller med kommentatorer.

- Vi er veldig spent, sier prosjektleder for valget ved NRK Hordaland, Dag Olav Mosevoll.

Han sier det har skapt stort engasjement i de lokale partilagene når NRK har varslet sin ankomst.

- Vi håper at de fleste av disse stiller med egnes stands og skaper liv og røre på kaiene vi besøker, sier Mosevoll.

Han er svært så glad for samarbeidet med lokalavisene.

- Lokalavisene sitter på en kunnskap om det som er viktige saker i hver enkelt kommune. De gir oss en legitimitet og synlighet i lokalsamfunnet, sier han.

NRK Hordaland samarbeider ikke bare med fylkets lokalaviser, men har også inngått et tett samarbeid med regionavisen Bergensavisen - BA. Både om felles meningsmålinger og om å engasjere fire ungdommer som skal løfte de unges stemme i valgdekningen.

De fire rapporterer forløpende på Facebook om valget i Hordaland.

Les mer: – Klarer overhodet ikke å fenge oss

Les mer: Ungt og lokalt NRK-valg

NRK Finnmark på 4000 kilometers tur

I Finnmark er avstandene store, men distriktskontoret tar mål av seg om å besøke alle fylkets kommuner, en kjøretur på 400 mil. På vei fra Hammerfest til Målsøy var stemningen i NRK-bilen svært så god.

- Om det er slitsomt å reise så langt? Nei, dette er vi vant til, her er det topp stemning, sier Robin Mortensen. Han er den ene av to programledere som alternerer om valgsendingene i Finnmark og forbereder seg til kveldens sending.

- Jeg er selvfølgelig spent, det er jo alltid spennende å se om det kommer folk. Jeg tror vi har funnet formen på sendingene nå og teknikken fungerer utmerket, så dette går nok bra, sier han.

Valdgekning 2015

NRK Finnmark- og Amedia-medarbeidere klar for valgturne: F v Rolf Jakobsen, Stian Eliassen, Svein G. Jørstad, Gyda Katrine Hesla, Robin Mortensen, Kenneth Strømsvåg, Arne Reginiussen og NRKs distriktsredaktør Morten Ruud.

Foto: Ole Sommarset / NRK

Roser lokalavisene

I samarbeid med Amedia i Finnmark skal det arrangeres debattmøter med ordførerkandidatene i alle fylkets 19 kommuner, pluss en egen fylkestingsdebatt, totalt 20 debattmøter.

Mortensen roser samarbeidet med Finnmark Dagblad:

- De har en enorm lokalkunnskap, ikke minst historisk, sier han.

- En av journalistene har jobbet der i en årrekke og vet det meste om de forskjellige stedene, så her er det mye å lære, legger han til.

Debattmøtene sendes direkte på nett-TV både hos NRK Finnmark og iFinnmark.no.

Les mer: Kjører 4.000 kilometer for å dekke valget i Finnmark

Les mer: Alt om valget i NRK