NRK lager «Svalbard minutt for minutt»

Med en over 9 døgn lang seilas rundt hele øygruppen skal NRK markere 100-årsjubileet for Svalbardtraktaten. Hele turen sendes på NRK2 og i NRK TV i februar 2020.

MS Spitsbergen
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten

– Vi ønsker å formidle naturopplevelsen, landskapet og dyrelivet. I tillegg skal vi gå i land og se rester av historien. Jeg tror alle på et eller annet vis har et drømmeforhold til Svalbard. Men en rundreise er for mange uoppnåelig, og vi syns det er en fin kringkastingsoppgave å la folk være med, uten å måtte kjøpe den dyre billetten. Det er det ultimate sakte-tv-prosjektet, sier prosjektleder Thomas Hellum til NRK.

Opptaket gjøres om bord i MS Spitsbergen i august i 2019, på en av de ordinære turene som Hurtigruten har rundt Svalbard. Da er øygruppen på sitt vakreste, det er fortsatt midnattssol og dermed mulig å filme hele døgnet, hele veien rundt.

Opptaket sendes så i sin helhet i forbindelse med at det i februar 2020 er 100 år siden traktaten som gir Norge suverenitet over Svalbard ble undertegnet.

Om alt går etter oppsatt rute, vil sendingen bli 9 døgn, 6 timer og 5 minutt lang – eller 13325 minutt for minutt. Det vil bli det lengste uavbrutte sakte-tv-programmet NRK har sendt.