Hopp til innhold

Newton får journalistpris

Pubertetsserien som har fortalt om jentetissen og guttetissen har provosert og begeistret. Nå får Newton NRK-pris for å drive folkeopplysning av aller beste merke.

Newton får journalistpris

Newton får NRKs journalistpris 2015 for serien om pubertet. Vinnerne, producer Rune Kjær Valberg, programleder Line Jansrud og fotograf Morten Waagø, mottok prisen i dag.

I dag fikk Newton NRKs journalistpris for sin serie om puberteten, i konkurranse med 22 andre nominerte.

Newton får prisen for å ha skapt åpenhet om et tema som er tabubelagt, presentert det på en modig måte, og med en faglig tyngde som gir stor troverdighet.

– Vi er takknemlige, rørt og setter stor pris på å få denne journalistprisen. Siden vi ikke driver med nyhets- eller gravende journalistikk, men lager program som skal lære og underholde barn, er det ekstra stas å få den, sa de tre vinnerne, programleder og lege Line Jansrud, producer Rune Kjær Valberg og fotograf Morten Waagø. De mottok prisen foran hundrevis av NRK-kolleger i Oslo i dag.

NRK-programmet Newton lærer barn om sex og forelskelse.

I serien tar programleder Line Jansrud også opp temaet sex.

Se alle episodene: Newton pubertet

Krevende jobb

Jansrud har i serien fortalt om sex, mensen, jentetiss, guttetiss, kroppshår og stemmeskifte. Det vitenskapelig TV-programmet for barn og ungdom har provosert. Også Facebook har reagert, og valgte å fjerne en video Newton-redaksjonen la ut om vaginaens funksjon. Men programserien har også begeistret.

– Vi har fått mye respons fra publikum og regnet også med at det kom til å bli engasjement rundt temaet, noe det har vært. Det har vært en krevende jobb å lage serien fordi vi har måtte veie hvert ord og tenke svært nøye gjennom hva vi har med og hvordan vi skal billedlegge serien. Derfor er det godt å bli satt pris på, forteller de tre vinnerne.

Det var kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen som delte ut prisen under NRKs årlige fagdag.

Les også: Derfor viser vi barn hvordan sex foregår
Les også: Barne-tv ble for mye for Facebook
Les også: Newton-pubertet til K-rådet

Livmor og eggstokker

Bildet er fra episoden om jentetiss og mensen i Newtons serie om pubertet.

Foto: Morten Waagø / NRK

- Banebrytende

I juryens begrunnelse for å gi Newton prisen heter det:

"Pubertet og seksualitet er fortsatt tabubelagte temaer for mange, men da er det viktig at noen tør å behandle dem med naturlighet, åpenhet og grundighet. 34 år etter at NRK sendte serien «Kroppen» for første gang har en liten redaksjon i Trondheim produsert en serie som vil bli stående igjen som like banebrytende og viktig for en ny generasjon ungdom.

Serien provoserer noen og gleder mange flere, men først og fremst er dette folkeopplysning av aller beste merke."