Hopp til innhold

Navet i europeisk kringkasting

I Genève finner vi navet i europeisk kringkasting. 72 allmennkringkastere nyter godt av EBU-samarbeidet.

Teknisk Sentral ved den europeiske kringkastingsunion (EBU) sitt hovedkontor i Genève.

Operativt døgnet rundt. Rundt 45 000 nyhetsinnslag utveksles mellom europeiske allmennkringkastere hvert år. Her Teknisk Sentral eller MCR ved den europeiske kringkastingsunion (EBU) sitt hovedkontor i Genève. Jonathan Prout i forgrunnen.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Den europeiske kringkastingsunion (EBU) utveksler nyhetsinnslag og gjør mye mer for sine medlemmer. Og for andre – mot betaling.

I mange år var EBU nyhetsutveksling på ettermiddagstid før Dagsrevyen i det enkelte land. I dag er det en døgnkontinuerlig stoffutveksling hvor filer kan lastes ned døgnet rundt.

I tillegg er EBU en tilrettelegger på så mange måter.

Når Hans-Wilhelm Steinfeld rapporterer direkte fra Kiev er det EBU som sørger for at signalet kommer til Oslo.

Les mer: Alt om EBU

Tre "direktepunkt" i Kiev

Under Krim-krisen har EBU hatt tre slike «direktepunkt» operative hvor reportere fra EBU-kringkasterne har kunnet levere sine rapporter.

Så her har DR sin korrespondent, SVT sin, tyske ARD, britiske BBC og mange flere stått i kø og ventet på tur.

Når det arrangeres Mesterliga på en rekke europeiske fotballstadioner, eller kjøres Formel 1 eller spilles PGA Golf er det EBU som formidler tv-signalene til hele verden.

sportsredaktør Ine Bjølseth ved den europeiske kringkastingsunion (EBU) sitt hovedkontor i Genève.

Sportsredaktør Ine Bjølseth leverer stoff til 72 allmennkringkastere over hele Europa fra den europeiske kringkastingsunion (EBU) sitt hovedkontor i Genève. Tre av 350 i EBU-huset er norske og hva er mer naturlig enn norsk inntogsmarsj under Sotsji-OL på Ines skjermer.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Verdens beste tv-nett

- Vi har verdens beste nett for distribusjon av tv-signaler. Det utnytter vi både for eget bruk og selger tjenester som gir oss inntekter og dermed lavere medlemsavgift for EBU-medlemmene, sier informasjonsmedarbeider Ben Steward ved EBU.

Oppe på et høydedrag utenfor Genève sentrum finner vi et kringkastingshus. Eller to. Forbundet med en gangbro.

Det ene bygget huser kontorer og møterom. Hit kommer en jevn strøm av kringkastingsansatte for å delta på møter i EBUs ulike komiteer og sesjoner.

Les også: EBU bak Eurovision Song Contest

Operativ dag og natt

Det andre bygget huser den operative avdelingen. Et hus fullt av ulike desker og tekniske løsninger.

I fjor ble 45 000 innslag utvekslet, hver dag bys det på åtte – ni timer direkte tv som EBU-kringkasterne kan tappe og sende, det utveksles klassisk musikk og konsertopptak.

- Vi har en bred og mangfoldig virksomhet, fastslår Steward.

Revolusjon med filutveksling

Filutveksling har revolusjonert virksomheten og gitt en helt ny verden med mye større stoffomfang og helt nye anvendelsesområder for stoffet.

For eksempel kan en nyhetsreporter som er ute i felten nå logge seg opp mot EBU-nettet, finne bilder og stoff som han kan redigere inn i sin egen sak og levere komplett til sin hjemmeredaksjon fra sin PC eller sitt nettbrett.

Norske Ine sportssjef

Sport er et viktig stoffområde for EBU. Her finner vi norske Ine Bjølseth med NRK-bakgrunn som sportsredaktør.

Hun og hennes gjeng gjorde hele 7 000 sportsinnslag tilgjengelig for EBU-kringkasterne i fjor.

- Sportsinteressen blant folk virker jo bare å bli større og større. Så interessen for vårt stoffområde blir bare større og større, sier Bjølseth.

Feil ganger 70!

Akkurat når vi er innom er det stoff om drapet på den svenske fotballsupporteren alle vil ha. Saken vekker stor oppsikt over hele Europa og Ine & Co legger saker klare slik at de ulike tv-stasjonene i EBU-systemet kan forsyne seg.

Det betyr at rundt 70 allmennkringkastere med alle sine kanaler kobler seg opp mot EBUs nettsider og finner fram til stoff de ønsker og kan hente ned.

Noen av bildene EBU vil formidle fra Sverige er tatt av en frilanser. Det betyr at Ine & Co må sjekke rettigheter og være helt sikre på at det er i orden at bildene legges ut på EBU-nettet.

- Gjør vi en feil blir feilen fort ganger både 70 og mer til. Og selv om det er de som sender som til syvende og sist er ansvarlige, så stoler de på det som kommer fra EBU og regner med at alt er klarert for bruk. Og det setter vi naturlig nok vår ære stemmer, forklarer hun.
Etter 11 år i NRK som script og produksjonsleder så hun at EBU lyste ut stilling og fant ut at hun ville forsøke noe nytt.

Multinasjonalt miljø

- Etter to år måtte jeg bestemme meg om jeg ville bryte båndene til NRK og fortsette her i EBU. Jeg stortrives med å jobbe i et slikt internasjonalt, liker meg godt i Genève og har ingen umiddelbare planer om å returnere til Norge, forteller hun.

Hele 42 nasjoner er representert blant de rundt 350 som har sitt daglige virke ved EBU.

Engelsk og fransk er arbeidsspråkene, men det hjelper godt å ha medarbeidere som snakker bortimot all verdens språk i kontakten med de enkelte kringkastere.
Nyhetssenteret er operativt døgnet rundt, året rundt.

- Noen er her, hele tiden. Vi går i turnus og jobber både sent og tidlig, hverdager og helg. Slik er det, sier Bjølseth videre.

Fotball god butikk

Når vi forlater henne forbereder hun neste runde i Mesterligaen. Fotball er et spesielt populært stoffområde og her har allmennkringkasterne vært nødt å gi opp i pengegaloppen om senderettighetene.

- Det betyr ikke at vi ikke sender Mesterliga-stoff til våre. Vi dekker pressekonferanser og annet omkring-stoff. Vi tilbyr også sendepunkter utenfor fotballarenaene hvor «våre» kan levere sine rapporter fra. Så selv om vi ikke kan tilby selve kampen, kan vi levere mye annet Mesterliga-stoff, sier sportsredaktør Ine Bjølseth ved den europeiske kringkastingsunion (EBU) sitt hovedkontor i Genève.

Den europeiske kringkastingsunion (EBU) sitt hovedkontor i Genève

Å selge tjenester eksternt skaffer EBU stadig flere inntekter. Her hovedkontoret i Genève i Sveits.

Foto: EBU