Milliontall for hurtigruten

Norske seere er nok i flertall, men NRKs Hurtigruteseilas følges av nettbrukere jorda rundt.

Hurtigruten på Stadthavet

Direktesending fra hurtigruta er helt konge! Fantastisk Norgesreklame! Takk for at dere tørr å være annerledes, så kan de andre ta seg av OL :-)”, heter det i en e-post til NRK.

Foto: NRK

- Dette ser ut til å bli det eventet vi hadde håpet på. Vi har fått en knallstart, sier NRKs programsjef Rune Møklebust fra Hurtigruten MS Nordnorge.

Følg med: nrk.no/hurtigruten

Fredag kveld startet den direktesendte seilasen i Bergen og folk fulgte med.
Totalt var 1 million 345 000 seere innom NRK2 fra MS Nordnorge la fra kai i Bergen kl 19.45 til kl 03.00 da ”statistikkdøgnet” sluttet.

Flest seere var det kl 22.00 da 325 000 så på. Hele 160 000 fulgte sendingen fra start og var fortsatt med kl 03.00.

Les mer: Fjernsynshistorie minutt for minutt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Følg Hurtigruten MS Nordnorge på den 134 timer lange ferden fra Bergen til Kirkenes på NRK2 eller nrk.no/hurtigruten.

Utenlandske nettbrukere

NRKs nettsted hadde vansker med å ta unna all pågangen om å følge men, men ikke mindre enn 51 068 unike brukere ble registrert på nrk.no/hurtigruten. Av disse var 36 prosent fra utlandet. Landene som var mest innom var Danmark, USA, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Ved lunsjtider fredag har overføringen blitt vist over 245 000 ganger.

Les mer: Alle vil se Hurtigruten

NRKs analysesjef Kristian Tolonen er overrasket. - Seertallene ligger langt over det som er normalt for NRK2. Enda mer imponerende blir det når vi her snakker om en varighet på over 7 timer. Vi gleder oss til å se fortsettelsen, sier Kristian Tolonen.

Kanalansvarlig for NRK2, Fredrik Færden jubler også: - Det er veldig hyggelig for kanalen at publikum setter pris på denne sendingen. Dette er en sending som er totalt forskjellig fra alt annet man får servert på tv, så det er godt å vite at publikum er med. Vi har mange strålende tv-timer foran oss langs kysten nordover, sier han.

Hvordan er det mulig: NRKbeta forteller hvordan

Suksess også i utlandet

Rune Møklebust som leder dert 22 personer store NRK-teamet om bord sier det hele bare er fantastisk. - Vi hadde jo et håp om at dette skulle bli et nasjonalt event og det ser det ut til å bli og mer til. NRK-folket her om bord har kunnet levere utrolige bilder og da er det moro at så mange tar del i dette, sier Møklebust.

Mange spørsmål

NRKs Publikumsservice i Mo i Rana har ikke hatt tid til stort annet enn å besvare telefoner og e-poster om Hurtigrutesendingen siden i går kveld.

- Her går det i ett. Interessen er stor, spørsmålene og kommentarene mange. Noen vil vite mer nøyaktig hvor skipet er, noen vil ha DVD, noen vil ha sammendrag. Folk spør om alt mulig, sier leder Gro Stenvik.

Hun siterer gjerne fra en av e-postene de har fått: ”Direktesending fra hurtigruta er helt konge! Fantastisk Norgesreklame! Takk for at dere tørr å være annerledes, så kan de andre ta seg av OL :-) ”

- På NRK.no og NRKbeta er også responsen stor. Kommentarene og innspillene er svært så mange. Som pressekontakt får ikke Rune Møklebust tid til annet enn å sitte i telefonen.

De vet at vi kommer

- Det er tydligvis svært så mange som har fått med seg hvilken seilas denne hurtigruten er ute på. Det merker vi også underveis og i havnene vi besøker. Mange ringer skipet, folk hilser og vinker når vi seiler forbi, sier han.

Til alle ønskene om DVD, sammendrag og innspillene til selve sendingen sier han de prøver å tilfredstille så mange av ønskene som mulig. – Vi får mange konstruktive innspill underveis og vi prøver å gjøre så mange som mulig til lags. Spørsmålene om DVD av hele turen eller av høydepunktene får vi se på i ettertid, sier Møklebust.

Går som planlagt

Så langt har det meste gått etter planen. – Sendemessig har det gått helt bra. Vi hadde litt småtrøbbel på nettsidene i starten, men det har vi stort sett fått ordnet nå. Pågangen på å se sendingen via nettet var også i startfasen så stor at vi periodevis gikk ned, men der har vi også fått justert opplegget slik at vi skal tåle mer trafikk.

Tekniske utfordringer

Når vi snakker med Rune Møklebust om bord på MS Nordnorge er de på vei inn Geirangerfjorden.

– Her har vi et spektakulært opplegg for å kunne sende direkte. Her har vi plassert en linkbil i hver ende av fjorden for å kunne sende. Linkgruppa har gjort en fantastisk jobb i forkant. Nå håper vi bare at alt går som planlagt. Det er et voldsomt opplegg. Det blir ordentlig gøy om vi får dette til både her i Geirangerfjorden og på turen videre nordover, sier en spent Møklebust.

Utrolig moro

Han er en av 22 NRK-medarbeidere om bord. – Vi har det utrolig moro. Nå ligger godbitene på rekke og rad nordover. Vi har fått en god knallstart og nå gleder vi oss til fortsettelsen, sier Rune Møklebust.

Totalt skal det sendes 8040 minutter fra hurtigruten. Alt stoff legges også ut fritt for nedlasting. Her er det også en konkurranse om beste utnyttelse av programmet. Med 8040 kroner i førstepremie.

Hurtigruten MS Nordnorge kan du følge på NRK2 til den er i havn i Kirkenes onsdag 22. juni 2011 kl 09.45.