Mer direkte NRK P1-helg

Til høsten endres helgesendeskjemaet for NRK P1. Fungerende P1-sjef Bjørn Tore Grøtte sier målet er en mer direkte P1-helg og et helgetilbud som er mer tilpasset lytternes behov.

Radio på stranda

NRK P1 er stadig Norges suverent største radiokanal. Fra høsten av blir helgetilbudet frisket opp.

Foto: Leif Dalen / NRK

Han minner om at NRK P1 er landets største radiokanal. - Vi vet at for å ta vare på denne unike posisjonen må vi tilpasse oss publikums behov og videreutvikle kanalen. Vi tar nå to viktige grep for å lage en enda bedre radiokanal for lytterne våre, forteller Grøtte.

For de første skal P1-helgen bli mer direkte. Det betyr et ønske om flere direktesendinger og færre programmer i opptak.

- Da kan vi få flere muligheter til å fortelle publikum hva som skjer, når det skjer. En viktig del av oppdraget vårt er å holde lytterne oppdatert på nasjonale og internasjonale hendelser, - endringene vi nå gjør i sendeskjemaet gjøre oss bedre i rustet til nettopp det. Nå vil vi være mer aktuelle, gi publikum nyheter og trafikkmeldinger når de har behov for det, fortsetter Grøtte.

For det andre påpeker Grøtte at NRK P1 vil bli P1 mer tilpasset lytternes behov i helgene. - Basert på innsikt og undersøkelser blant lytterne, gjør vi nå endringer som gjør at sendeskjemaet svarer bedre på kjernelytternes behov og modus gjennom helgen i NRK P1. For eksempel så vet vi at lytterne våre er i et annet modus sent fredag ettermiddag enn på andre ettermiddager, sier han.

Dette blir de største endringene i NRK P1 fra høsten av:

  • En ny morgensending direkte hver lørdag og søndag morgen. Vil bli laget av programmiljøet i Bergen. Skal fortsatt gi lytterne det gode naturstoffet de er vant til på lørdager og søndager, dette skal bli en integrert og sentral del av det nye programmet.
  • Et eksternprodusert magasinprogram vil komme lørdag ettermiddag. Skal ta lørdagene og hele landet på pulsen.
  • Ukeslutt utvides til to timer – for å gi enda bedre plass til den gode reportasjen og aktualitetsstoff. Dette vil styrke nyhetsfordypningen i helgen på NRK P1.
  • Et nytt fredagsprogram som starter helgen når lytterne er i helgestartmodus – et program som skal ta helgefølelsen på alvor. Programmet er under utvikling, men vil ha Rune Nilson som programleder.
  • Nitimen vil bli sendt sju dager i uken, altså også søndag.
  • Fornyelse og og videreutvikling av livssynsprogram på P1 for også å ha mulighet til mer kontakt med lytterne. Det nye programmet er under utvikling og skal sendes direkte søndag ettermiddag. I tillegg er det satt i gang et større arbeid som ser på hvordan det best kan tilbys livssynsinnhold på tvers av plattformer og i en ny tid. Dette arbeidet vil konkluderes til sommeren..
  • Norsk på norsk får mer sendetid for å få spilt enda mer norsk musikk.
  • NRKs radiostrategi sier at vi i så stor grad som mulig skal rendyrke kanalene og unngå samsending. Derfor blir program som På Dansefot og Alle Tiders Blinkskudd kun å høre på NRK P1+ i høst.
  • Programtittelen Brønsj bytter navn til Norgesglasset, dette for å styrke og bekrefte en av de andre store merkevarene våre. Norgesglasset søndag er nå under utvikling.

- Detaljene kommer

Bjørn Tore Grøtte sier de ulike endringene vil tre i kraft etter dialog med de ulike programmiljøene.

- Det er mye som er i utvikling, og det er også sånn at noen endringer tar mer tid å få til enn andre. Vi er ikke helt i mål med nøyaktig sendetid for de ulike programmene, det kommer vi tilbake til når detaljene i det nye programskjemaet er klart, sier fungerende NRK P1-sjef Bjørn Tore Grøtte.