Hopp til innhold

Lytterprisen tildelt Lisbeth David-Andersen

Riksmålsforbundets Lytterpris er tildelt NRKs kulturjournalist Lisbeth David-Andersen.

Lisbeth David-Andersen

NRKs kulturjournalist Lisbeth David-Andersen er tildelt Riksmålsforbundets Lytterpris.

Foto: Ole Kaland / NRK

Riksmålsforbundets deler hvert år ut en pris til en TV-journalist og til en radio-/lyd-journalist. I statuttene heter det at prisene tildeles journalister og programledere som utmerker seg med god og stilsikker bruk av riksmål/moderat bokmål i TV og radio.

I juryens begrunnelse for å gi Lisbeth David-Andersen prisen heter det blant annet:

"Årets Lytterpris-vinner er en av radioens tro tjenere. Lisbeth David-Andersen har vært i NRK radio i mange år og vært det meste: Reporter, intervjuer, programleder, vaktsjef, rådgiver – stort sett alt. Hun har arbeidet i nyhetene, i fakta- og kulturavdelingen.

Lisbeth David-Andersen kan, som den gode journalist hun er, mye om mangt. Hun er kunnskapsrik og innsiktsfull når det gjelder arkitektur og design. Hun kjører sammenleggbar designsykkel og kjenner Kunstindustrimuseet og Folkemuseet som sin egen lomme. Årets prisvinner har en ektefølt glede over formgivning, historikk, estetikk og håndverk. Hun er oppvokst i Valdres og spiller langeleik!

Radiokolleger kan fortelle at Lisbeth David-Andersen er helt rå med bruk av lyd i reportasjene sine. Hun kan sitte i timevis og file på en utpust. Hun er like nøye når det gjelder språket. Det skal være riktig, det som sies i eteren. I hennes reportasjer er alt, selv detaljene, utprøvd, veiet og sjekket. Og hun praktiserer en djerv form for dannet frekkhet som gjør det komplett umulig for intervjuobjektene ikke å svare når hun stiller et av sine velformulerte spørsmål."

Allsidig radiojournalist

Lisbeth David-Andersen har laget en rekke portretter i NRK P2. Blant dem hun har intervjuet er kjøpmannsmilliardær Odd Reitan, Mulla Krekar-forsvarer Brynjar Meling, Norwegian-direktør Bjørn Kjos, moralfilosof Henrik Syse og skuespillerne Anne Krigsvold og Hege Schøyen.

Hun er også kjent for radiolytterne fra radioprogrammer som «Et delikat problem», «Sakprosa», «Bok i P2» og «Tingenes tilstand».