Kun norsk musikk en hel dag

NRKs radiokanaler skal spille utelukkende norsk musikk en hel dag.

Hekla Stålstrenga

Hekla Stålstrenga er et av de norske bandene som blir spilt fredag 20. februar. Denne dagen spilles kun norsk musikk i alle NRKs radiokanaler.

Foto: Brynjar Erdahl

-NRK radio elsker norsk musikk. Dette skal vi feire med å spille kun norsk musikk i alle NRKs radiokanaler 20. februar, sier musikksjef i NRK, Knut Henrik Ytre-Arne.

Dette er også dagen for Urørtfinalen som sendes på P3 og NRK3. Finalen er årsaken til at NRK velger å sette ekstra fokus på norsk musikk akkurat denne dagen.

- Alt fra NRK Super til NRK Klassisk skal spille norske utøvere, norske komponister og tekstforfattere hele dagen, forteller musikksjefen.

Les også: NRK P3 Urørt

Knut Henrik Ytre-Arne

- Vi ser frem til å spille bare norsk musikk en hel dag på alle NRKs radiokanaler, sier NRKs musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne.

Foto: Ole Kaland / NRK

God norsk musikk
Ytre-Arne trekker frem tre grunner til at NRK kutter ut alle utenlandske artister og satser på bare norsk denne fredagen.

- For det første går det veldig bra med norsk musikkliv. Vi håper at NRK har vært en bidragsyter til dette. Både ved å få frem nye norske artister og å fokusere på norsk musikk. For det andre vil vi vise den store bredden vi har i våre radiokanaler – de gjør at vi er i stand til å dekke norsk musikkliv og alle dets sjangere på en god måte, sier musikksjefen.

Det tredje punktet er Urørtfinalen. - Dette er et viktig prosjekt som vi ønsker å sette fokus på – også gjennom en slik dag. P3s Urørt har gitt starthjelp til en rekke norske artister og finalen betyr mye for hele NRK, understreker musikksjefen.

Kun norske klassiske komposisjoner
Flere redaksjoner i NRK har allerede lagt planer for selve dagen og dagene før.

- NRK Klassisk gjør noe på norsk-dagen som vi tror aldri tidligere har skjedd i norsk radio. Kanalen spiller kun norske klassiske komposisjoner hele sendedøgnet, det vil si fra 0600 til 2400. Det er en krevende sak for en kanal som skal spille brede, kjente klassiske hits, i et land med radikalt kortere klassisk tradisjon enn andre europeiske land, men vi tar utfordringen og tror dette skal bli bra, sier kanalsjef for NRK Klassisk, Ragnhild Veire.

Spillerom på NRK P2 har hver dag denne uken norske artister i studio som spiller norsk musikk live og P3 kommer hele uken til å peke fram mot fredagen og Urørtfinalen.

- Veileder til den norske musikken

NRK radios betydning for norsk musikk har ikke blitt mindre etter at strømming har blitt en viktig måte for publikum å høre musikk på.

- Tallene viser at norskandelen i Spotify og Wimp er mye lavere enn på NRK radio. Dette viser at NRKs rolle som veileder til den gode norske musikken er viktigere enn noen sinne. Det skal vi peke på og feire fredag 20.februar – i alle kanaler, sier NRKs musikksjef.

Har én slik dag med bare norsk musikk egentlig noen betydning?

- Med 2 millioner daglige lyttere til sammen på NRKs radiokanaler er svaret et klart ja, sier Ytre-Arne.

Les mer: Har aldri spilt mer norsk musikk