NRK Meny
Normal

Kritiske til Ole Paus-innslag

Kringkastingsrådet er sterkt kritiske til et innslag i Dagsrevyen om Ole Paus som ønsket å hjelpe syriske flyktninger.

Ole Paus om flyktninger i Dagsrevyen

Musikkvideo-grepet i innslaget med Ole Paus om syriske flyktninger i Dagsrevyen 22. april i år gjorde reportasjen til noe mange vil oppfatte som et emosjonelt drevet partsinnlegg, mener Kringkastingsrådet som er meget kritiske til innslaget.

Foto: NRK

Kringkastingsrådet reagerer kraftig på at det ikke ble opplyst i Dagsrevyen at reisen til Ole Paus var «kjøpt og betalt» av Flyktninghjelpen.

Se innslaget: Dagsrevyen om Syriaflyktninger 22. april 2014

I klagen til Kringkastingsrådet blir det stilt en rekke kritiske kommentarer til innslaget. «Hvem er avsender? Er det NRKs redaksjonelle «vi»? Var det en organisasjon? Eller var det Ole Paus personlig?», spør klageren.

Han mener NRK bør være mer påpasselig med å presisere opphavet til slike emosjonelt ladede reportasjer og setter spørsmålstegn ved skillet mellom redaksjonelle synspunkter og nyheter i dette innslaget.

Emosjonelt drevet partsinnlegg

Et samstemt Kringkastingsråd står bak den kritiske uttalelsen om innslaget i Dagsrevyen. Utgangspunktet, som det blir presentert, er artisten Ole Paus som mener Norge svikter syriske flyktninger.

Kringkastingsrådet mener det er problematisk at Flyktninghjelpens rolle som avsender av budskapet ikke ble gjort tydelig nok.

Samtidig peker rådet på at musikkvideo-grepet gjorde reportasjen til noe mange vil oppfatte som et emosjonelt drevet partsinnlegg, som lett går på bekostning av journalistikken.

Musikkvideo produsert av Flyktninghjelpen

Musikkvideo-delen i innslaget var produsert av Flyktninghjelpen. Det mener Kringkastingsrådet ikke kom tydelig fram.

Det var tirsdag 22. april i år innslaget ble sendt. Seerne ble presentert en blanding av reportasje og musikkvideo.

Reportasjeelementene var et intervju med Paus i Norge, der han fremholdt at Norge burde ta i mot flere flyktninger fra Syria. Musikkelementet var en sang av Paus. Parallelt ble det vist stillbilder og filmklipp fra flyktningeleiren, først og fremst av barn, med og uten Paus i bildet.

- Burde vært tydeligere

NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk sa på Kringkastingsrådets møte at det burde gått tydeligere fram at Ole Paus jobbet sammen med Flyktningehjelpen.- Det burde vært gjort allerede i introduksjonen av innslaget, sa Kalbakk.

Les også: Alt om Kringkastingsrådet