Knerten – også for blinde

For første gang tilbyr NRK en synstolket barnefilm i sin nett-TV. I synstolket versjon kan også barn og voksne med sterk synshemming få en god opplevelse av "Knerten i knipe".

Norsk familiefilm.
I denne filmen møter du noen skumle typer, en forundringspakke og Lille-Knerten. 
Og som om ikke det er nok forsvinner Knerten.

Fra og med i år vil NRK tilby synstolkning både av større dramaserier og filmer. I synstolket versjon kan også TV-seere med sterk synshemming ta del i "Knerten i knipe".

- NRKs tilbud skal være lett tilgjengelig og universelt utformet. Det betyr at også de som ser eller hører dårlig skal kunne ta del i programtilbudet, sier NRKs tilgjengelighetssjef Siri Antonsen.

Serlv har hun som særskilt oppgave å sikre at alle får et bredt NRK-tilbud.

Les mer: Hun er NRKs tilgjengelighetssjef

Les mer: Dette er NRKs brede medietilbud

Siri Antonsen

Som NRKs tilgjengelighetssjef har Siri Antonsen ansvaret for at NRKs tilbud blir tilgjengelig også for personer med nedsatt funksjonsevne.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Stemme forteller hva som skjer

- Dette er første gang NRK legger ut en synstolket barnefilm på programspilleren. I filmen "Knerten i knipe" hører vi en stemme som beskriver de viktigste visuelle elementene. Det betyr at barn og voksne med sterk synshemming får en langt bedre filmopplevelse, sier Antonsen.

Synstolking er en tjeneste som beskriver det vi ser i bildet. I dialogpauser kommer det en stemme som forteller om de visuelle elementene i bildet. Denne tjenesten er fin for sterkt synshemmede og blinde.

Fra og med 2015 er målet at NRK skal synstolke alle større egenproduserte dramaserier. NRK har også kjøpt inn norske filmer med synstolkede versjoner.

Kommer lydtekst-kanaler

For hørselshemmede har NRK en god stund både tekstet alle programmer og tilbudt tegnspråktolking. For blinde og synshemmede styrkes nå tilbudet med synstolking og lydtekst.

Lydtekst brukes når man ser programmer med utenlandsk tale. Når noen snakker dempes hovedlyden og en norsk stemme leser opp det som sies.

NRK kommer til å lansere tre "nye" TV-kanaler som tilbyr lydtekst. Både NRK1, NRK2, NRK3/NRK Super vil komme i lydtekstversjon.

Alle litt blinde og døve

Siri Antonsen påpeker at universell utforming av NRKs innhold kommer langt flere til nytte enn de som har nedsatt funksjonsevne.

- Alle er litt blinde eller litt døve i løpet av en dag – av ulike årsaker får du ikke sett eller hørt det som ble sagt eller gjort på TV-skjermen. Derfor er jeg sikker på at universell utforming gagner alle, sier Antonsen.

Brukes av mange

- Ofte er det slik at det som i utgangspunktet var tenkt som tilrettelegging for spesielle grupper, blir allemannseie fordi det er så praktisk. Verken fjernkontrollen eller blandebatteriet (som har erstattet en kran for varmt vann og en for kaldt), ble laget for funksjonsfriske, minner hun om.

Hente fram tekstingen

Alle NRKs TV-programmer blir allerede i dag tekstet på forhånd eller direkte. Tekstingen kan enten hentes fram via tv-boksen eller via tekst-tv.

Les mer: Slik finner du tekstingen