Kirkegjengerne ville ikke gå hjem

Stående applaus, stappfull kirke og kirkegjengere som ikke ville gå hjem igjen. Slik ble det da NRK P1 gjorde forsøk med dansebandgudstjeneste.

Dansebandgudstjeneste Selbu

- Alle liker da ikke orgel, sier prest Per Kvalvaag i Selbu og synes det er på høy tid at NRK fornyer radiogudstjenestene.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

- Vi må ikke bli mer konservative enn kirka selv. Derfor ønsker vi å åpne opp for andre lydbilder og andre rammer rundt de tradisjonsrike radiogudstjenestene. Det vi har opplevd her i Selbu kirke i kveld tyder på at vi traff svært så godt med dansebandmusikk som ramme, sier radiogudstjenesteansvarlig Ove Gundersen i NRK.

For folk i Selbu gikk mann av huse da NRK inviterte til å være med på opptak av dansebandgudstjeneste. Dansebandet Holmsve var engasjert sammen med Selbu Korensemble til å sette en annen musikalsk ramme rundt gudstjenesten enn det radiolytterne er vant til.

Ove Gundersen t v og Erik Forfod sammen om radioens første dansebandgudstjeneste.

Ove Gundersen t v og Erik Forfod sammen om radioens første dansebandgudstjeneste.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

- Dette er starten for en ny tid for radiogudstjenestene. Vi vil ha mer mangfold og fletter gjerne inn innslag fra populærkulturen rundt gudstjenestene. Dermed tror jeg vi skal kunne nå et enda større publikum med radiogudstjenestene på søndagene, sier Gundersen.

Alle liker ikke orgel
Og presten i Selbu Per Kvalvaag er fullstendig enig i at NRK bør gå nye veier. - Alle liker da ikke orgel. Det må vi ta inn over oss. Her i Selbu har vi faktisk allerede forsøkt oss både med karnevalgudstjeneste, gammeldansgudstjeneste og hatt lovprisningspols i midtgangen på kirk, forteller han.

- Så da NRK spurte om de kunne komme hit og lage dansebandgudstjeneste syntes jeg det egentlig var på høy tid at også NRK begynner å gå nye veier med sine gudstjenester, sier Kvalvaag.

Han legger til at kirka selv har lansert en gudstjenestereform hvor mer deltagelse fra kirkegjengerne og nye typer musikk i kirkerommet hilses velkommen.

- At NRK henger seg på den reformen og også fornyer sine radiogudstjenester synes jeg er helt på sin plass. Ikke er jeg redd for at kirkens budskap forsvinner heller selv om rammen rundt blir fornyet. Og slik som det var her i kveld at folk ikke vil hjem, men ha ekstranummer etter at gudstjenesten er ferdig. Det har jeg aldri tidligere opplevd i mitt mangeårige virke som prest, sier Per Kvalvaag.

For de over 600 frammøtte var nær ved å få kirketaket til å løfte seg en rekke ganger da dansebandet Holmsve og Selbu Korensemble slo seg løs i kirkerommet.

Frontfigur i Holmsve, Joar Petter Holmsve er ikke i tvil om at en mer variert musikalsk ramme vil føre større oppslutning om kirkens gudstjenester.

- Tror ikke det hadde vært bare jeg som hadde fått lyst til å gå oftere i kirka kl 11.02 på søndager hvis det rundt de liturgiske postene hadde vært større variasjon. Det har vært en flott opplevelse å få bidra her i kveld. Dansebandmusikk er en av mange musikkretninger som jeg med fordel tror kunne blitt tatt inn som ramme rundt gudstjenestene, sier dansebandlederen.

Stort presseoppbud
NRKs egen dansebandgeneral Erik Forfod er også svært så positiv til å koble danseband og gudstjenester og var aktivt med på å planlegge gudstjenesten i Selbu. - Dette har jeg hatt lyst til å gjøre lenge. Nå forsøkte vi og det ble en kjempesuksess. Stappfullt hus og en pressedekning som har vært enorm, sier Forfod.

For da NRK gjorde opptak til sin første dansebandgudstjeneste var både TV 2, NRK Middtnytt og en rekke aviser tilstede.

Større publikum
- Ja, det har vært en voldsom virak rundt denne radiogudstjenesten. Det er kanskje også et tegn på et det er på tide å gjøre noe med en svært så tradisjonsrik programpost i radioen. Nå gjør vi noen nye grep både for å beholde de mange som allerede lytter og få et enda større publikum interessert og engasjert, sier radiogudstjenesteansvarlig i NRK Ove Gundersen.

---

Mer om radiogudstjenesten

28. desember 1924 gikk den første radiogudstjenesten på lufta i Norge. Hver søndag kl 11.02 er det stadig gudstjeneste å høre i NRK P1.
Rundt 400 000 har for vane å lytte til radiogudstjenesten. Nå vil NRK P1 fornye gudstjenestene og by på flere gudstjenester hvor ulike innslag fra populærkulturen danner rammen.

Dansebandgudstjenesten som det ble oppgjort opptak til i Selbu kirke kan du høre i NRK P1 søndag 22. november kl 11.02.

Dansebandgudstjeneste i Selbu kirke

Full kirke og stort presseoppbud da NRK gjorde opptak av dansebandgudstjeneste i Selbu kirke.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK