Johs Kalvemo får Kongens fortjenstmedalje

Johs eller Johannes Kalvemo er tildelt Kongens fortjenstmedalje etter 40 års journalistisk virke med samiske saker på blokka.

Johs. Kalvemo

Johs Kalvemo tildeles Kongens fortjenstmedalje etter 40 års utrettelige virke som programsekretær og journalist med samiske saker på blokka.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er NRK Sápmi som har søkt om at Kalvemo får utmerkelsen etter 40 år som programsekretær og journalist.

- Johannes Edvard Kalvemo er den journalisten som over lengst tid og med størst utholdenhet har formidlet samisk kultur og samiske verdier, og talt urfolkets sak til et samisk og norsk publikum, skrev tidligere Sápmi-direktør Nils Johan Heatta da han foreslo at Kalvemo skulle tildeles Kongens fortjenstmedalje.

Startet som stipendiat i 1975

Johs Kalvemo ble i 1975 tatt opp som stipendiat i NRK og begynte å arbeide ved den samiske enheten i Karasjok året etter.

De første årene jobbet han som radiojournalist, men har senere også laget en rekke nyhetsinnslag og dokumentarprogrammer for TV.

Vært et forbilde og symbol

Heatta skriver i søknaden at Kalvemo har vært et forbilde og symbol for samiske journalister og mediefolk.

- På vegne av det samiske publikum har han våget å stille de vanskelige spørsmålene både til samiske ledere, nasjonale som internasjonale, skrev Heatta da han foreslo at Kalvemo skulle hedres på denne måten.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen vil stå for selve overrekkelsen av medaljen ved en tilstelning på nyåret.

Les mer: - Han er en levende legende