NRK Meny
Normal

Hvem blir NRKs nye kanalvert i sommer?

170 har søkt. 21 av dem er på audition. Hvem får sommerjobb i NRK som kanalvert?

Hvem blir NRKs nye kanalvert i sommer? 170 har søkt. 21 av dem er på audition.

Audition til vikarjobben som kanalvert. (Video: Kjersti Apenæs/NRK)

Det hersker en spent, og nesten litt høytidelig stemning i gangen utenfor kanalvertstudio. Det er audition til sommerjobben som kanalvert. 21 av de 170 søkerne skal få sjansen. De er akkurat ferdig med en skriftlig språktest. Nå skal de prøve seg foran kamera.

De fleste står konsentrert med manus i hånden og øver. Noen studerer veggen med bildene av alle NRKs kanalverter gjennom tidene. De peker og forteller hverandre om sine favoritter. NRKs gamle kanalverter smiler tilbake fra veggen. Bare et par av deltagerne på dagens audition vil få sjansen til å bli en av dem.

Vincent Reilly instruerer deltagerne på kanalvertaudition

Vincent Reilly instruerer deltagerne før audition.

Foto: Kjersti Apenæs / NRK

NRK-ambassadører

- En kanalvert må ha et godt og levende språk, og en bred og solid samfunnskunnskap. Så er det selvfølgelig også viktig med en evne til å formidle gjennom TV-ruta, sier redaksjonsleder for Presentasjonsgruppa, Vincent Reilly.

- Vi ønsker å utvikle programverter som skal være ambassadører for NRKs virksomhet. Dette er en sammensatt og krevende jobb. Kanalvertene må klare å beherske kompliserte situasjoner som kan oppstå. Alt går jo på direkten. Fokuset nå er å få vikarer som kan gjøre denne vanskelige jobben, og sommeren er en fin tid til å få trening, sier han.

Vincent får god hjelp underveis av de to erfarne kanalvertene, Yasmin Syed og Hilde-Yvonne Smelror.

- Jeg kjenner jo min begrensning, jeg trenger blant annet noen andre som kan vurdere norskuttalen og tonefallet, smiler norskamerikaneren Vincent.

Speile hele befolkningen

I tillegg til de tradisjonelle kanalene, har vikariatene også vært utlyst på sosiale medier. Morsomme videoer med NRK-profiler har trukket mange yngre søkere. Men Vincent forteller at han ikke har noen preferanser hverken når det gjelder alder, kjønn eller andre ytre faktorer.

- Generelt sett er det jo et mål å speile hele befolkningen, men vi går etter de beste uansett, sier han.

Etter audition er vurdert, blir noen kandidater kalt inn til intervju i neste uke. Et par av dem får jobbe som kanalverter i sommer. Håpet er at de også kan jobbe som tilkallingsvikarer ved behov.

Fem av de håpefulle søkerne til jobb som kanalvert i NRK.

Fem av de håpefulle søkerne til vikarjobben sammen med kanalvert Hilde-Yvonne Smelror. Fra venstre: Johannes Slettedal, Oda Sagbakken, Hilde Yvonne, Jeanelle Ellingsen Kaste, Nora Lindvåg Johre og Lars Dønvold Myhre. (Foto: Kjersti Apenæs/NRK)

Foto: Kjersti Apenæs / NRK