Hva nå, Europa?

Skjebnevalget i Frankrike er utgangspunkt for en ni timers direktesending på NRK P2 og NRK2. Urix følger opp med spesialsending.

Plakater av de to kandidatene pryder murene i franske byer, som her i Lyon.

Plakater av de to kandidatene, Marine Le Pen (til venstre) og Emmanuel Macron (til høyre) pryder murene i franske byer, som her i Lyon.

Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Onsdag 3. mai rydder NRK sendeskjemaet på NRK P2 og NRK2. Fra klokka 09.00 til 18.00 vil programlederne Ida Creed og Otto Haug lede oss gjennom en rikholdig meny av temaer knyttet til Europa.

- Dette er en viktig sending. Vi vil prøve å forstå hva som skjer i Europa nå, sier Ida Creed.

- Det er mye som er i forandring. USA er ikke så interessert i Europa lenger, Russland er kanskje en trussel igjen, flyktningkrisen og hva skjer i Øst-Europa. Og ikke minst spørsmålet, går vi nå mot en oppløsning av EU, eller fører disse krisene til mer samarbeid? Mye av dette avhenger av hvem som blir president i Frankrike noen dager etter denne sendingen.

I det franske presidentvalget møter den EU-vennlige Macron EU-skeptikeren Le Pen. Valget kan bli avgjørende for hele Europa.

Hva betyr valget i Frankrike for Europa

- Vi tar utgangspunkt i det franske valget, og så zoomer vi ut på hvilke utfordringer Europa har framover. Men det skal ikke bare være fokus på problemene i Europa, vi skal også se på håpet. Hva skjer med demokratiet, kanskje det kan komme noe godt ut av dette? Poenget er at vi skal gå i dybden og lære noe nytt, sier Otto Haug.

Hva nå Europa-redaksjonen

Hva nå, Europa, spør redaksjonen. Fra venstre: programlederne Otto Haug og ida Creed, produsent Hege Holm, prosjektleder Irina Tjelle og produsent Kari Bækken Larsen. Redaksjonssjef Marit Sirum Eikre var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Foto: Kjersti Apenæ / NRK

Den lille redaksjonen får hjelp av blant annet korrespondenter og nyhetsreportere, eksperter, EU-drømmere og EU-motstandere, flyktninger, franskmenn og stolte skotter. Og det er et stort spenn i temaene.

- Det blir reportasjer, vi spiller europeisk musikk og hører på de franske presidentkandidatenes spillelister, vi baker makroner med Pascal, og vi spør hvor mye politikk som egentlig ligger i Eurovision Song Contest, sier prosjektleder Irina Tjelle.

- Politikk og retorikk er et tema. For eksempel, hva er det populistene gjør med språket som gjør at de når ut til folket? Vi har også en liten bolk som vi gleder oss til, som heter europeeres blikk på Norge.

- Mellom kl 16 og 17 vil vi forsøke å trekke de store linjene, se framover og også spørre hva dette betyr for oss nordmenn, avslutter Irina.

Og folk trenger ikke være engstelige for å gå glipp av noe. Det blir repriser på det beste underveis. Den siste timen er viet det aller beste fra hele dagen.

Også på nrk.no

Man kan også følge hele sendingen på nrk.no. Her vil det også være en chat der man underveis i sendingen kan skrive inn spørsmål. Redaksjonen oppfordrer folk til å spørre, det er mange flinke folk som kan svare.

I tillegg kan man følge med og sende inn spørsmål på Snapchat, på NRK Nyheter sin konto.

Sendingen blir også liggende i radio- og TV-spilleren, der man kan spole seg fram og tilbake.

Urix spesial om valget i Frankrike

Presidentkandidatene i Frankrike, Emmanuel Macron og Marine Le Pen, møtes til TV-sendt presidentduell onsdag kveld, og i en spesialsending om valget i Frankrike vil Urix se nærmere på forskjellene mellom de to.

- Valget i Frankrike oppfattes som det kanskje viktigste for EU i år. I valgkampen er det flere ganger blitt sagt at det vil bety slutten for EU dersom en kandidat som ønsker å trekke Frankrike ut av EU, vinner valget. Nå står en svært EU-vennlig og en svært euroskeptisk kandidat mot hverandre i den avgjørende valgrunden søndag 7. mai, sier reportasjeleder i Urix, Tore Moland.

Han forteller at de har portretter av både Macron og le Pen, i tillegg til en film om de unge som nå flokker seg om Front National.