Fjernsynshistorie minutt for minutt

NRK maratonsending fra Hurtigruten ble en kjempesuksess. Allerede før båten la ut fra kai var det utrolig mange NRK-ere som hadde jobbet utrolig mye for at verdens lengste tv-sending skulle bli en realitet.

Hurtigrute-tur

Gjennom den 134 timer lange 'Hurtigruten minutt for minutt'-sendingen skal tv- og nett-seere både i inn- og utland kunne ta del i den spektakulære sjøreisen Bergen - Kirkenes.

Foto: Tore Zakariassen

- Dette skal bli morsomt, men vi har laget oss selv utrolig mye arbeid når vi til og med har funnet på å sende alt direkte, sier programsjef Rune Møklebust ved Mediehuset NRK Hordaland før Hurtigruteskipet MS Nordnorge legger avgårde og vet lite om hvor gedigen responsen skal bli.

Les mer: Tre av fire så på

Han er en av 22 NRK-ere som mønstret på MS Nordborge for å lage 134 timer direkte hurtigrute-tv Bergen - Kirkenes.

Oppskriften er den samme som da de filmet togreisen på Bergensbanen fra a til å eller rettere sagt fra Bergen til Oslo.

Nå er det Bergensbanen ganger 10 og vel så det. Og alt direktesendt. – Vi er godt forberedt og gleder oss stort til å gjennomføre dette, fortsetter Møklebust.

Eget nettsted med bildene og mye info: nrk.no/hurtigruten

Minutt for minutt
Det er MS Nordnorge som æren av å bli historisk på så mange måter. Nå blir "verdens vakreste sjøreise" også "verdens lengste tv-sending". Ni kamera skal dokumentere alt underveis. De tre hovedkameraene står på broen. Ett i midten og ett på hver side. Disse vil vise de bærende bildene underveis.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Få en smakebit på hva du kan vente deg når NRK gjør 'verdens vakreste sjøreise' til 'verdens lengste tv-sending'.

I tillegg blir det ni faste og håndholdte kamera om bord som vil vise livet på båten. Distriktskontorene på veien nordover vil også være på plass med kamera og tilby sine bilder av hurtigruta når hun seiler forbi.

Skildre livet om bord
Livet både om bord og de 34 anløpene underveis vil det også bli rikelig tid til å skildre. Her skal folk gå av og på, det skal losses og lastes og rundreisepassasjerer fra hele verden skal bli kjent med mangfoldige Norge.

Utrolig mye NRK-utstyr er om bord på MS Nordnorge.

Utrolig mye NRK-utstyr er om bord på MS Nordnorge.

Foto: Atle Markeng / NRK

Innimellom blir det også tid til å by på mange hurtigrutegodbiter fra NRKs arkiver. Både lyd og bilder. – Her er det også rikelig å ta av. Vi har mye å sende både når vi må og når vi vil, fortsetter Møklebust.

Grundig kartlegging
For noen satellittbrudd hvor kontakten med båten mistes vil det bli. Hele kyststrekningen fra Bergen til Kirkenes er grundig sjekket i forkant. Allerede i mars fikk MS Nordnorge en gyrostabilsert VSAT-antenne montert. Litt for å fortelle om opplegget, men mest for å teste sendte man direkte fra hurtigruta i Førkveld allerede 17. mars.

Hurtigrute-tur

Med hjelp av ni kamera og en NRK-besetning på 22 personer dokumenterer NRK 'verdens vakreste sjøreise'. Her tester NRKs Atle Markeng og Tore Zakariassen utstyr ombord før det hele braker løs.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Les mer: Testing på Hurtigruten

Rigging på sørovertur
For selve sendingen gikk de første om bord allerede i Svolvær på turen sørover. I Trondheim kom enda flere på, en i Ålesund og når de siste kommer på i Bergen torsdag er allerede det meste rigget og klart.

Naturlig nok er det selveste kringkastingssjefen som ønsker hell og lykke og hilser seilasen og direktesendingen vel av gårde.

Nyte turen
Alt skal skje i rolige og kontrollerte former. – Vi vil at alle i ro og mak skal kunne ta del i denne unike sjøreisen, gjennom flott norsk natur og virkelig kunne nyte turen sammen med oss, sier Møklebust.

NRKs Hurtigruten-HK - med direktetrapp til skipsbroen!

NRKs Hurtigruten-HK - med direktetrapp til skipsbroen!

Foto: Atle Markeng / NRK

Les mer: «Nordnorge» døgnet rundt i fem døgn

Interessen for eventyret om vi kan bruke et slikt ord er gedigen. Både innenlands og utenlands. I tillegg til å gå direkte på NRK2 streames det hele på nrk.no/hurtigruten. Her kan alle som ønsker det også ”ta” med seg videospilleren (embedbar) og legge den opp på sin egen nettside.

Les mer: Alt om Hurtigruten

Håp om å komme i Guinness rekordbok er det også. - Den registrerte verdensrekorden er på 13 timer, så med 134 timer slår vi den rekorden ganske grundig, sier programsjef Rune Møklebust ved NRK Hordaland som mønstrer på som pressesjef på MS Nordnorge.

Les mer på NRKbeta.no: Slik er det mulig å direktesende fra Bergen til Kirkenes

Klare for tv-stunt på Hurtigruten: NRKs Thomas Hellum t v ogRune Møklebust

Klare for tv-stunt på Hurtigruten: NRKs Thomas Hellum t v ogRune Møklebust.

Foto: NRK

Hurtigruten minutt for minutt - NRK2 fra og med torsdag 16. juni klokken 19.45 til og med onsdag 22. juni 2011 kl 09.45 eller på nrk.no/hurtigruten.