Hopp til innhold

Hurtig-utvikling hos NRK

En nordmann og to svensker stakk av med seieren under Nordic Hack Day hos NRK.

Vinnere av Nordic Hack Day 2016

Erlend Wiig (NRK), Sebastian Gunnarsson (Sveriges Radio) og Magnus Suneson (Sveriges Radio) vant Nordic Hack Day med sin «Gender Representation Index». Alle tre har for øvrig 0,99 på happiness-skalaen på dette bildet.

Foto: Christine Rehn Jensen / NRK

Nordic Hack Day 2016

POPULÆRT: Studio 1 var fullt da Nordic Hack Day-deltakerne presenterte sine prosjekter.

Foto: Vincent Reilly / NRK

– Det har vært kjempegøy å se hvor like vi er og hvor likt vi jobber, sier Magnus Suneson. Han og kollegaen Sebastian Gunnarsson i Sveriges Radio har samarbeidet med Erlend Wiig fra NRK i et drøyt døgn. Og nå satte de nettopp ny desibel-rekord under applausen etter sin presentasjon i NRKs Studio 1 på Marienlyst i Oslo.

Det betyr at trioen heretter kan skryte av å ha vunnet Nordic Hack Day.

Imponerte kringkastingssjefen

Kringkastingssjefen gratulerer Nordic Hack Day-vinnerne 2016

PRIS FRA SJEFEN: NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen delte ut prisen til Nordic Hack Day-vinnerne.

Foto: Vincent Reilly / NRK

42 webutviklere, designere og interaksjonsdesignere fra allmennkringkasterne i de fem nordiske landene har vært samlet til et såkalt hackathon i Oslo 28. og 29. april. De fikk i oppdrag å utforske konsepter og tjenester som kan komme alle mediehusene til gode.

Uviklerne er nok vant til å ha litt mer tid på seg. Denne gangen var deadline satt til dagen etter at ideen ble notert på en Post-it-lapp. Og da skulle i tillegg nyvinningen presenteres for NRKs kringkastingssjef.

– Jeg likte dette virkelig godt. Det er flinke folk som har jobbet hardt i 24 timer, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen etter å ha sett ti kjappe presentasjoner fra stolte utviklere.

Nordic Hack Day 2016

SJEFEN BLE EKSEMPEL: Erlend Wiig (NRK) presenterer her hvordan bildene blir analysert. Han har nettopp fått hele salen til å reise seg, for deretter å sette seg ned om de oppfyller visse krav om alder, kjønn og skjeggvekst. Til slutt var det bare NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (og en annen) som stod igjen.

Foto: Christine Rehn Jensen / NRK

Tradisjon

Det er 2. gang Nordic Hack Day arrangeres og NRKs medieutviklingssjef, Heidrun Reisæter, er sikker på at det blir en god og viktig tradisjon i mange år fremover. I fjor var det Stockholm og SVT som var vertskap. I år var det NRK sin tur.

– Jeg ser frem til å se hva dere klarer å skape de neste timene. Prøv å være innovative. Lag noe kult, sa Reisæter, da hun ønsket utviklerne velkommen til Voksenåsen konferansesenter torsdag morgen.

Lekenhet

Webutviklere fra Danmarks Radio (DR), SVT, Sveriges Radio (SR), finske YLE og islandske RÚV ankom Oslo med et ønske om å inspirere hverandre og skape noe på tvers av de store, tunge organisasjonene de vanligvis jobber for.

Det store målet var å løse noen felles utfordringer. Oppskriften; en god mix kloke hoder, en stor dose lekenhet, lave skuldre og høy hastighet.

Nordic Hack Day 2016

LAPPETEPPE AV IDEER: Ensi Mofasser (NRK) noterer sin idé til hva som kan utvikles.

Foto: Christine Rehn Jensen / NRK

Det startet med noen små ord på gule og rosa lapper, så spratt de opp på scenen - en etter en - og pitchet ideer med varierende engasjement og innlevelse. Noen spilte på sex, andre på å redde verden. Noen påfunn var enkle å formidle, andre så kompliserte at idémakeren startet fire, fem setninger på rad med «ideen er at».

Chat-bots

Før lunsj var ti grupper dannet og etter lunsj ble datautstyr og kodehoder koblet sammen i egnede grupperom.

Gjennom nordisk skravling på engelsk kunne man høre snakk om chat-bots, bookmarklets, face recognition, news-tilting og magic buttons.

Spesielt chat-bots vekket stort engasjement hos nettprat-veteraner, som utviklere ofte er. Hva med en digital assistent som automatisk kan ta unna mange av henvendelsene til publikumsservice?

– Det morsomme er at bot-en faktisk lærer. Den utvikler seg, foklarte Rasmus Lasthein fra Danmarks Radio under sin presentasjon av «Mr. Roboto».

Kjønnsfordeling i nyhetsdekningen

Nordic Hack Day 2016

FØLELSER: Vinnergruppa brukte The Emotion-APIet til Microsoft for å analysere bildene brukt hos de nordiske allmennkringkasterne.

Foto: Christine Rehn Jensen / NRK

Vinner-svenskene Magnus Suneson og Sebastian Gunnarsson er kolleger i Sveriges Radio. De trodde først de bare trengte hverandre, men er glad de fikk selskap av NRKs Erlend Wiig da ansiktsgjenkjenning stod på agendaen.

– Vi hadde ikke kommet så langt uten ham, sier Magnus etter at seieren er i boks.

De tre lagde et verktøy som gjør at nettredaksjoner kjapt kan få svar på fordelingen av bilder av menn og kvinner i nyhetsdekningen.

– Det er viktig med en jevn kjønnsfordeling i mediedekningen og veldig tidkrevende å sjekke dette manuelt, forklarte Magnus i innledningsfasen av prosjektet.

– Vi vil visualisere resultatene og ser for oss at redaksjonene kan se disse på for eksempel statusskjermer i lokalet.

Nordic Hack Day 2016

HILSERUNDE: Det var mange å hilse på da utviklere fra allmennkringkasterne i Norden møttes til felles hackathon.

Foto: Christine Rehn Jensen / NRK

Smilende nyheter

Ansiktsgjenkjenningsverktøyet analyserer bildene brukt i artikler og gir svar på blant annet kjønn og alder. Den kan også gi et hint om stemningen i nyhetsdekningen gjennom andelen smilebilder.

– Jeg ble overrasket over hvor lett det var å få ut gode data fra Microsoft-APIet, sier Erlend Wiig. Han forteller at de bare brukte rundt en time på selve implementeringen. Det var likevel mye å gjøre før vinnerpokalen kunne heves. De jobbet til 01.30 natt til fredag og var i gang igjen allerede kl. 07.15 morgenen etter.

Under presentasjonen kunne de vise reelle data fra analysen de har gjort av sverigesradio.se og NRK.no. Den avslørte at den svenske nyhetsleverandøren på et gitt tidspunkt hadde 34 prosent kvinneandel i sine hovedbilder, mens den norske hadde 30 prosent.

Nordic Hack Day 2016

Harryhandel

Både Sebastian og hans svenske kollega var innom den obligatoriske samtalen om harryhandlende nordmenn da de skravlet med NRK-kolleger i lunsjen den første dagen. Og med utviklere og designere fra Danmarks Radio handlet de innledende bli kjent-samtalene om hvor vanskelig det er å forstå dansk.

Men språktrøbbel og harryhet til tross, de nordiske allmennkringkasterne har en sterk tradisjon for samarbeid og samproduksjon. Og i spissen står Nordvision, samarbeidsorganisasjonen mellom NRK, DR, SVT, RÚV og YLE. De bidrar økonomisk til Nordic Hack Day og håper noen av årets ideer kan bli til virkelighet. Men det er ikke det viktigste.

– Fra før har vi et kjempesamarbeid på TV, nå skal vi bli bedre på digitalt samarbeid. Dette er et forsøk på å kickstarte det prosjektet. Det er det aller viktigste, sier generalsekretær i Nordvision, Henrik Hartmann.

Realiserte prosjekter

Fjorårets Hack Day-vinnere laget et Emometer som viser publikumsreaksjoner på TV-skjermen i form av emojis under direktesendinger. Den har ikke blitt helt realisert, men det jobbes ifølge NRKs medieutviklingssjef med noe som er inspirert av denne.

I tillegg ble NRKs artikkelformat tidslinje videreutviklet med videofunksjonalitet gjennom samarbeid i et annet av fjorårets prosjekter. (se eksempel her).

Nordic Hack Day 2016

SEX & BOOZE: Bak denne døren satt Jörgen Bang (SR), Kim Viljanen (YLE) og Ida Fellman (YLE) og pønsket på hvordan de kan utnytte allmennkringkasternes store arkivmateriale.

Foto: Christine Rehn Jensen / NRK