NRK Meny
Normal

Høy temperatur om P1-musikken

Temperaturen var tidvis høy da Kringkastingsrådet diskuterte P1-musikken på sitt møte torsdag.

Torvild Sveen i Kringkastingsrådet

P1-musikken tema i Kringkastinsgrådet: Torvild Sveen mente det er for rigid av NRK å ikke slippe til nye, lokale artister i morgensendingene fra distriktskontorene.

Foto: NRK

P1-musikken har vært gjenstand for debatt i en rekke fora, inkludert Stortinget, den siste tiden. Også Kringkastingsrådet fant grunn til å sette lokalmusikken i NRK P1 på sin dagsorden, men noen konklusjon om dette var riktig eller galt kom ikke fra rådet.

Hør folkets representanter drøfte NRKs programmer og diskutere klager.

- For rigid av NRK

Rådsmedlem Torvild Sveen fra Gjøvik er en av mange som har reagert på at NRK P1 har flyttet spillingen av nye, lokale artister fra distriktssendingene på morgen til ettermiddagssendingene.

- Mange lokale artister har kontaktet meg om dette. Jeg mener det er for rigid av NRK å henvise den lokale musikken til ettermiddagene. Også på morgenkvisten bør det være et mangfold i sendingene som speiler kulturlivet og hvor nye lokale artister bør slippe til, sa Sveen.

Les også: Bringer saken til NRK-rådet

Les også: Lytterne vil våkne til kjent musikk

- Tjener både radiolyttere og artister

Programsjef og flateansvarlig i NRK P1, Line Gevelt Andersen, forklarte rådet om bakgrunnen for endringen.

- Undersøkelser viser at folk primært vil bli oppdatert på nyheter, service og vær og høre kjent og lett tilgjengelig musikk på morgenkvisten. Derfor har vi flyttet spilling og presentasjon av ny, lokal musikk til ettermiddagen, forklarte hun.

Hun mente endringen tjener både radiolyttere og artister. – På ettermiddagene er det ikke så hektisk som på morgenkvisten, og det stemmer heller ikke som det er blitt hevdet at det er så mange færre som lytter på P1s ettermiddagssendinger. I snitt lytter 950 000 på morgen og 850 000 på ettermiddagene, forklarte hun.

- Heve seg over "formateringshelvetet"

Hun påpekte også at NRK P1 hver eneste dag gjør en stor jobb for å løfte fram norsk musikk.

- Så langt i år har vi hatt spilt 48 prosent norsk musikk. For tiden er 22 av 32 artister på våre spillelister norske. Vi har også en bred og sammensatt musikkbase som sikrer mangfold i P1-musikken framholdt hun.

Sveen mente P1 burde heve seg over "formateringshelvetet" som han karakteriserte det som og slippe til mer lokal musikk i morgensendingene fra distriktskontorene.

Det fikk både rådsmedlemmer og flere fra NRK til å reagere og forsvare systemet som sørger for musikkrotasjonen på radiokanalene.

Ser ikke skogen for bare trær

Deriblant kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen som sa han hadde forståelse for engasjementet, men la til at mange ikke ser skogen for bare trær i denne saken.

- Jeg tror jeg våger å påstå at NRK aldri har gjort mer for norsk musikk enn hva vi gjør for tiden, sa Eriksen.

En innrømmelse kom fra NRK under musikkdebatten i Kringkastingsrådet torsdag. Dialogmøtet med musikkbransjen burde vært avholdt i forkant av endringene, ikke i etterkant.