NRK Meny
Normal

Holder NRK i ørene

Uavhengige produsenter bidrar til at NRK henger med i medieutviklingen og holder NRK i ørene, mener eksternsjef Petter Wallace. Se hva NRK har kjøpt eksternt de siste årene.

Innspilling av dokumentarserien "Alliert og alene"

Eksternredaksjonen i NRK brukte i fjor 275 millioner kroner på eksternproduksjon. Serien 'Alliert og alene' ble produsert av Ekkofilm.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

- Vi må kunne skape innhold som alltid fører oss videre, og vi i NRK må kunne snu oss rundt enda raskere enn før for å holde tritt med medieutviklingen, sier eksternsjef i NRK, Petter Wallace.

Holder NRK i ørene

Han sier at dette bidrar uavhengige produsenter med i stort monn. - De tar pulsen på Norge hver dag, holder NRK i ørene og sikrer at vi ikke blir hengende etter, blir kjedelige, repetitive og korrekte, fortsetter han

Programmene som eksternredaksjonen er ansvarlig for, kommer stort sett til ved at produsentene sender inn forslag. Eksternredaksjonen vurderer prosjektene, er med på å videreutvikle dem og styrer dem underveis.

Samlet brukte ​Eksternredaksjonen i NRK i fjor 275 millioner kroner på å kjøpe eksterne produksjon.

Her er listen over de største eksterne leverandørene i 2015, målt etter antall kroner:

  1. Monster (Oslo)
  2. Strix (Oslo)
  3. Filmkameratene (Oslo)
  4. Rubicon TV (Oslo)
  5. Monkberry (Oslo og Stockholm)
  6. NordicStories (Oslo)
  7. Pandora Film (Bergen)
  8. Mastiff (Oslo)
  9. Globus Media (Oslo)
  10. Monday Productions (Oslo)
Petter Wallace

- Eksterne produsenter bidrar til at sikrer at NRK ikke blir hengende etter, blir kjedelige, repetitive og korrekte, sier NRKs eksternsjef Petter Wallace.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

I tillegg til tallene fra eksternredaksjonen, kommer bestillinger/ samproduksjoner fra Distriktsdivisjonen og fra Marienlystdivisjonen.

NRKs innkjøpsavdelingen kan også gå inn med støtte i forkant av produksjoner, men det de betaler for, er først og fremst en visningsrett.

NRKs eksternredaksjon gir hvert år ut en katalog over alle sendte produksjoner fra frie norske produsenter.

Se oversikten: Eksterne NRK-produksjoner 2009 til 2015.

For 2015 er det de store produsentene som dominerer listen, men det er også et stor antall mindre produsenter som leverer bare ett enkelt program.

Eksternredaksjonen bruker størstedelen av sitt budsjett på sjangrene underholdning, faktaunderholdning, drama og barn.

Se også: Alt om eksterne produksjoner - nrk.no/eksternproduksjon/