NRK Meny
Normal

Hele landets orkester gjennom 70 år

Da Kringkastingsorkestret fylte 70 år, ble det markert ikke med én jubileumskonsert, men med tre.

Zook og Maren Elle - Kringkastingsorkestret

Helt siden 1946 har NRK hatt sitt eget orkester. Her bidrar fiolinist Maren Elle med Zook fra NRK Super på skulderen i en Barne-TV-produksjon.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

De er hele landets orkester, og har helt siden starten i 1946 spredt musikk av ypperste klasse. Utallige er både de norske og de internasjonale artistene som har spilt sammen med orkestret.

I jubileumsåret dirigeres de av en internasjonal kapasitet og regnes som et orkester i verdensklasse.

Miguel Harth-Bedoya og Kringkastingsorkestret

Miguel Harth-Bedoya og Kringkastingsorkestret under en konsert i Grieghallen i 2013.

Foto: Fred Olav Vatne / NRK

Under ledelse av Øivind Bergh

Det var høsten 1946 Norsk Rikskringkasting bestemte seg for å videreføre et husorkester ledet av Øivind Bergh som sitt eget radioorkester. Bergh ble ansatt som orkestrets første dirigent, og han ledet orkestret gjennom 30 år og 5 000 konserter.

Kringkastingsorkestret ble raskt et begrep, og et kjent og kjært innslag i radioen. Fra Store studio i det nye kringkastingshuset på Marienlyst i Oslo strømmet musikken ut til hele landet via radioapparatene.

Kan brukes til det meste

I løpet av årene har orkestret fått en helt spesiell plass i hjertet til musikkelskende nordmenn. Som NRKs eget orkester, utmerker det seg med sitt allsidige repertoar, og brukes i en hel rekke ulike sammenhenger.

Utallige er de musikere som har fått spille med Kringkastingsorkestret. De siste årene har orkestret også gått en rekke nye, og til dels uventede veier i sitt samarbeid med enkeltartister, band og grupper.

Da KORK kom til bygda (3:5)

Stor suksess: Da KORK kom til bygda.

Foto: fotografenas.no

Et orkester i verdensklasse

Anno 2016 er Kringkastingsorkestret et orkester på høyt internasjonalt nivå. Samtidig er det et fleksibelt orkester, som spiller alt fra et symfoniske repertoar og samtidsmusikk, til pop, rock, jazz og folkemusikk.

De har samarbeidet både med norske artister som Vamp, Kaizers Orchestra, Mari Boine og Jarle Bernhoft samt internasjonale storheter som Diamanda Galàs, René Fleming og Gregory Porter.

Hvert eneste år spiller Kringkastingsorkestret sammen med de store stjernene på Nobel-konserten. En konsert som millioner verden over får med seg.

NRK skal holde et fast orkester som dekker et bredt repertoar fra underholdningsmusikk til symfonisk musikk. (Fra NRKs vedtekter)

Vernet av Valgerd Svarstad Haugland

De har også reist og turnert Norge på kryss og tvers. Med programmene "Da KORK kom til bygda" var de med på å lage musikalske folkefester landet over.

Etter en tid med usikkerhet rundt Kringkastingsorkestrets framtid endret daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i 2005 NRKs vedtekter. Der står det nå klart og tydelig at NRK skal ha sitt eget orkester.

"Fredningen", om vi skal kalle vedtektsendringen det, ga på mange måter Kringkastingsorkestret et nytt løft, og i jubileumsåret framstår orkestret som en svært så sprek og aktiv 70-åring.

Thor Gjermund Eriksen og Kringkastingsorkesteret (KORK)

Tydelig stolt over av å ha sitt eget orkester - kringkastingssjef og for anledningen gjestedirigent, Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

- KORK og jeg var en god match

I dag teller orkestret 54 musikere, kjent for å sette allsidighet og lekenhet høyt, og med en sterk uvilje mot å sette musikken inn i båser. De ledes av sin peruanskfødte og internasjonalt høyt anerkjente sjefdirigent, Miguel Harth-Bedoya.

Han sier på orkestrets egne hjemmesider at samarbeidet har vært spennende og kraftfullt helt fra starten.

- Jeg ble veldig imponert over musikernes høye nivå, og orkesterets stilistiske allsidighet. Jeg visste med én gang at KORK og jeg var en god match, sier Miguel Harth-Bedoya.

KORK med sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya

Kringkastingsorkestret i "sitt hjem", Store studio, på Marienlyst. Her med sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya.

Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss/NRK