Hopp til innhold

Grunnlovsstart landet rundt

Med radiolytternes gode hjelp sørget Norgesglasset i NRK P1 for grunnlovsstart landet rundt.

Norgesglassets budstikke Norge rundt

Båt, snøskuter, fly og buss: Norgesglassets 'grunnlovsbudstikke' gikk Norge rundt med radiolytternes svært så gode og kreative transporthjelp.

Foto: Privat

Norgesglasset markerte starten på grunnlovsjubileet med å la en budstikke gå landet rundt. På en måneds tid var budstikka innom 149 kommuner.

- Responsen og engasjementet hos radiolytterne har vært enormt. Vi ante ikke at det skulle ta av til de grader, sier prosjektleder Håvard Karlsen i Norgesglasset i NRK P1.

Formålet var å sette fokus på grunnlovjubileet som en opptakt til daglige innslag knyttet opp til grunnlovsjubileet framover.

Les også: Grunnlovsjubileet markeres grundig i NRK

Startet i Kiel

Naturlig var det å la budstikka starte sin ferd i Kiel. Hvor kong Fredrik VI av Danmark avstod Norge til Sverige i Kieler-traktaten som ble underskrevet 14. januar 1814.

Nøyaktig 200 år etter fredstraktaten fikk overstyrmannen på Kiel-ferja Norgesglassets grunnlovs-budstikke. Som deretter har vært Norge på kryss på en eventyrlig ferd.

Se bildene: Norgesglassets budstikke landet rundt

Tog og båt, hundeslede og Sea King

For med radio og sosiale medier som gode hjelpemidler har en voldsom aktivitet blitt satt i gang for å transportere budstikka rundt om i Norges vidstrakte land.

- Den har blitt fraktet med både bil, båt, tog og buss. Den har kjørt både hundeslede og med hest og vogn. Vært i lufta både med rutefly, Sea King og brutt lydmuren i en F 16. Oppfinnsomheten og kreativiteten har vært enorm, forteller prosjektlederen.

Les også: Samler det norske folks drømmer

Eidsvollsbygningen siste stopp

Siste etappe foregikk fra Stange til Eidsvoll med tog. Her ble den mottatt med norske flagg og festivitas på stasjonen før den ble brakt til Eidsvollsbygningen.

Også her er det historiske paralleller. 13. februar 1814 avsluttet kong Christian Fredrik sin Norges-reise som kulminerte med vedtaket om å velge en grunnlovgivende forsamling.

- Så nå har vi fått en flott start på vår dekning av grunnlovsjubileet. Engasjementet og interessen har vært enorm, sier Karlsen.

Hvordan levde folk i 1814?

Sammen med resten av Norgesglasset-redaksjonen har han nå forberedt og gjort klar en masse annet grunnlov- og 1814-stoff.

- Vi vil fortsette å involvere radiolytterne. La de komme med sine innspill og tilbakemeldinger. For samtidig som vi ser bakover og på alt det som skjedde i 1814 og forteller hvordan Norge fortonte seg for folk flest i 1814, vil vi sette det opp mot slik vi har det i Norge i dag, fortsetter han.

Slik Norge er blitt og blir til

For Norgesglasset i NRK P1 legger som NRK også gjør i sin øvrige grunnlovsdekning vekt på både å spre kunnskap og forståelse om 1814 og alt det som skjedde da og samtidig sette det inn i en sammenheng med hvordan det moderne Norge er blitt og blir til

Alt om grunnlovsjubileet: Fordypning på nrk.no