NRK Meny
Normal

Godt fornøyd med valgdekningen

Kringkastingsrådet sa seg godt fornøyd med hvordan NRK hadde truffet "ungt og lokalt" da de evaluerte valget torsdag.

Skoledebatt bodø

Kringkastingsrådet mente NRK hadde lyktes godt med å nå 'ungt og lokalt' i dekningen av høstens valg, og fikk ros for å ha sluppet til nye ansikter og mange unge stemmer i sendingene, på nett og via sosiale medier.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Nettopp å satse "ungt og lokalt" var et uttalt mål for NRKs valgdekning i år, og prosjektleder for valget, Linn Sandberg Skarstein, var selv godt fornøyd med hvordan NRK hadde innfridd disse målene.

Hun viste til gode lytter-, seer- og klikktall som viste at svært mange, spesielt også unge, hadde funnet fram til NRKs tilbud i forbindelse med dette valget.

Valg på nett fenger stort

- Vi vant kampen om TV-seerne, og bruken av NRKs valgtilbud via nett har nærmest eksplodert. På mobil har det vært en femdobling og på sosiale medier har NRK hatt en halv million følgere på #NRKvalg, kunne Sandberg fortelle.

Hun viste til at konsumet av NRKs valgstoff har økt sterkt i alle aldersgrupper.

- Spesielt fornøyd er vi over at så mange unge har fulgt og benyttet seg av NRKs tilbud, sa Skarstein.

NRKs 428 valgautomater, en for hver kommune, har også blitt flittig brukt. Mange av Kringkastingsrådets medlemmer roste NRK for dette tiltaket.

Slipper ikke FrP-ere til?

Spørsmålstegn ble satt om balansen i NRKs valgsendinger. Flere rådsmedlemmer mente SV-ere var overrepresentert og FrP-ere underrepresentert i sendingene.

Elin Ørjasæter var blant de som mente NRK burde ta denne kritikken mer på alvor.

Rådsmedlem Frank Rossavik sa han var usikker om kritikken har hold i faktiske forhold eller mer av historiske grunner. Han ba NRK bestille en undersøkelse hvor medieforskere kartlegger hvilke politikere som faktisk slipper til i programmene.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen understreket at NRK la stor vekt på å ha en balanse både i enkeltprogrammer og over tid, men lovte at dette skal undersøkes nærmere.

Nye ansikter og stemmer

Rådsmedlem Rossavik sa han var spesielt fornøyd med hvordan NRK hadde eksprimentert med form og latt nye ansikter og stemmer slippe til ved dette valget.

- NRK har tatt inn de unge på en helt ny måte i forbindelse med dekningen av dette valget. Det skal NRK ha ros for, sa Rossavik.

Demokratiet ingen selvfølge

Randi Haugen var en av mange som på generell basis skrøt av NRK for dekningen av årets kommune- og fylkestingvalg.

- Det kan være vanskelig å skjønne hvilket kjempemaskineri NRK representerer og hva det betyr for landet og demokratiet. Dette er ingen selvfølge at vi har en slik arena hvor alle partier og ulike syn får slippe til. Ser vi oss finner vi mange land hvor vi skjønner hva som står på spill, sa Haugen.

Hun var også godt fornøyd med NRKs ungdomssatsing.

- Vi har svært oppegående ungdomskull i Norge i dag som snart skal ta over etter oss som snart går ut på dato. Å få de aktivert og engasjert, er viktig for framtidens Norge. Her har NRK gjort et kjempeløft i forbindelse med årets valg, sa Randi Haugen.