Informasjon fra NRK

Gjennom nåløyet som NRK-guider

NRK har fått 11 nye guider. Nå er de klare for å ta publikum med på en runde gjennom lokalene på Marienlyst.

Live Johanna Steinsdatter Øverhaug, Nikolai Bjurholt og Mathilde Israelsen - nye guider NRK

Gjennom nåløyet som NRKs nye guider: F v Live Johanna Steinsdatter Øverhaug, Nikolai Bjurholt og Mathilde Israelsen.

Foto: Linda Reistad / NRK

De 11 har vært gjennom fire dagers intens kursing med etterfølgende eksamen.

Å være guide i NRK er mye mer enn det å kunne navigere i radio- og TV-huset på Marienlyst i Oslo. Man må også kunne alt om NRK og kjenne historien fra 1933 frem til i dag.

Derfor må nyansatte guider, som oftest studenter, gjennomgå fire dagers opplæring der de møter ulike avdelinger i NRK. De lærer om hvordan NRK jobber, og om NRKs innhold. I tillegg får de være med på programopptak og være til stede i kontrollrommet, «regien», under en Dagsrevy-sending.

Intens kursuke

Tre av dem som har gjennomført opplæringen, er Mathilde Israelsen, Nikolai Bjurholt og Live Johanna Steinsdatter Øverhaug.

Mathilde Isrealsen forteller om en intens uke. - Vi har fått lære utrolig mye om NRK. Det var spesielt morsomt å sitte i «regien» under Dagsrevyen. Å se hvor rolige programlederne og nyhetsankerne var, samtidig som det var et helt annet tempo i regien. Det var store kontraster, men alle hadde full kontroll, sier Israelsen.

Lektorstudenten Nikolai Bjurholt gleder seg til å videreformidle det han har lært. - Jeg vil gi de besøkende et innblikk i hvordan NRK jobber for å levere det produktet de skal. Det er ikke alle som er bevisst på det brede tilbudet NRK leverer, og hvor mange som står bak, sier han.

Kanalvertene gjorde et veldig sterkt inntrykk på journaliststudent Live Johanna Steinsdatter Øverhaug.

- Man tenker ikke hvor stor jobb de faktisk har når man ser dem på TV. Men det har de. Det var nok det som overrasket meg mest, men det er mye vi har fått se som har gjort inntrykk, sier hun.

God og bred NRK-kjennskap

Den største grunnen til en så omfattende opplæring er at NRK ønsker at guidene skal ha god og bred kjennskap til bedriften. De må også kunne svare på spørsmål som kan komme underveis fra de besøkende.

Ansvarlig for opplæringen er Anne Kjær. Hun sier det er viktig at guidene, i tillegg til vår historie, også har innsikt og kunnskap om NRK som et moderne mediehus.

- Guidene gjør en viktig jobb for NRK når vi åpner huset for besøkende. De blir vårt ansikt utad og er kanskje det eneste møte de har med NRK, sier Kjær.

Hun er veldig imponert av de nye guidene og sier at de gjorde det veldig bra på eksamen.

- Det er en reflektert og entusiastisk gjeng som nå starter opp som guider i NRK, og vi er veldig glade for at de har mulighet til å kombinere studiene sine med jobb i NRK, sier Anne Kjær som har ansvaret for omvisningene i NRK på Marienlyst i Oslo.

Les mer: Omvisningene på Marienlyst

Nye NRK-guider på Marienlyst i Oslo.
Foto: Linda Reistad / NRK

Nye guider på Marienlyst: F v Live Johanna Steinsdatter Øverhaug, Anne Marta Hoslemo Myklebust, Hanna Oftedal Negård, Andrea Steen Hernes, Andreas Zacariassen, Emil Thomas Andem Axelsen Buer, Marius Herland, Are Ørnevik, Nikolai Bjurholt og Mathilde Israelsen