NRK Meny
Normal

Går ikke over streken

NRK går ikke over streken i sine oppfordringer til de unge om å bruke stemmeretten og valgkampdekningen er blitt langt bedre, mener Kringkastingsrådet.

Tuva Fellmann og Jørn Kaarstad

NRK går ikke over streken når de oppfordrer ungdom spesielt om å stemme, mener Kringkastingsrådet. P3s Tuva Fellmann og Jørn Kaarstad er blant de som oppfordrer unge om å bruke stemmeretten.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Er det NRKs oppgave å piske ungdommen til valgurnene var spørsmålet som ble stilt.

Rådets medlem Grethe Fossum var blant de mange som mente NRK ikke går over streken.

Hun sa hun ikke kunne se noen moralsk pekefinger som ble hevet for høyt eller ikke var på sin plass i NRKs oppfordring til de unge om å bruke stemmeretten.

- Jeg ser denne snutten som motiverende og mener NRK som mange andre har en plikt til å si fra om muligheten til å stemme og oppfordre til at den muligheten blir brukt. Så blir det opp til den enkelte

Felles kamp mot likegyldighet

Kjersti Thorbjørnsrud fulgte opp og sa at det kan være mange grunner til at folk ikke stemmer, men likegyldighet kan også være grunnen for noen. Derfor er det fint at også NRK sier fra om at folk bør stemme, påpekte hun.

Godord om NRK-valg både i radio, tv og på nett

Noe smårusk, men NRKs valgkampdekning har absolutt forbedret seg og blitt langt bedre, er det bred enighet om i Kringkastingsrådet.

Rådets leder May-Helen Molvær Grimstad sa at det så langt i forbindelse med det forestående Stortingsvalget har skjedd veldig mye positivt med NRKs valgkampdekning.

Fantastiske valgsider på nrk.no

- Politikerne avbrytes ikke som før. De får snakke ut i langt større grad. Nettsidene er fantastiske og rene oppslagsverk som jeg hører mange skoler nyttiggjør seg, sa Molvær Grimstad.

Se også: Valget på nrk.no

Mette Gundersen fulgte opp og sa at hun innledningsvis hadde gruet seg til hvordan dette ville bli.

- Jeg har før blitt lei av krangling og de samme gamle trynene dag inn og dag ut. I år har det motsatt. Informativt og flotte oppspark til sendingene. Så NRK fortjener ros for å bruke forskjellige folk og spesielt bruke mange unge, sa Gundersen.

Hun roste også NRK for å bruke både kvinne- og mannsstemmer og for å bruke berikende dueller mer enn store debatter.

Solheim og Sollund er gode

Ingunn Solheim og Sigrid Sollund ble begge trukket fram for solid jobbing med valgdekningen helholdsvis i fjernsynet og i radioen.

Afshan Rafiq sluttet seg til rosen, men ønsket seg bedre presisjonsnivå. Hun trakk spesielt fram statsministermåling-saken.

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk beklaget nok en gang måten denne saken ble presentert. – Skarp journalistikk setter krav til oss. Vi må passe oss vel for ikke å gjøre feil som overskygger poenget, sa han.

Prosjektleder Linn Sandberg Skarstein viste til tall som viste at NRK har nådd sine mål om i større grad i å nå ungdommen gjennom sin valgdekning denne gang.

Les mer: Sportsglede i K-rådet

Les mer: Alt om Kringkastingsrådet