FM-stille i Midt-Norge

- Og der ble det stille. 87 år gamle Tore Øvensen fikk æren av symbolsk å skru av FM-senderne i Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal.

FM-nettet i Trøndelag og Møre og Romsdal slukkes onsdag 8. februar 2017 kl 11.11.11.

Teknisk Sentral, NRK Trøndelag onsdag 8. februar kl 11.11: FM-nettet i Trøndelag og Møre og Romsdal slukkes. Tore Øvensen "slukker", NRKs radiosjef Marius Lillelien t h og Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge t v.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Sivilingeniør Øvensen begynte i NRK allerede i 1956 og har fulgt radioutbyggingen i Norge tett. Først med utbyggingen av FM-nettet, nå har han vært med på å ta norsk radio inn i en heldigital tid.

Som pensjonist har han blitt hyret inn som en viktig rådgiver under DAB-utbyggingen.

De siste par årene har han vært med et team som har reist Norge på kryss og tvers for å sjekke at DAB-dekningen faktisk er i samsvar med dekningskartene.

Der Tore Øvensen & co har påvist svakheter, er det flere steder blitt satt opp ekstra sendere.

DAB er han sikker på er framtiden, og foran et stort pressekorps kunne han på Teknisk sentral ved NRKs kringkastingssenter på Tyholt i Trondheim onsdag 8. februar akkurat kl 11.11 markere at FM-senderne i Midt-Norge var slukket.

Les mer:

- Ønske lykke til

Til stede var også radiosjefene både i NRK, P4 og Radio Norge sammen med hussjef på Tyholt, regionredaktør for NRK region midt, Sigrid Gjellan. Hun krysser fingrene og håper omleggingen går bra.

- Det er gjort en stor innsats i forkant for å opplyse folk om hva dette betyr i praksis. Nå gjenstår det å ønske alle lykke til, sier Gjellan.

Både Digitalradio Norge og en rekke NRK-medarbeidere har reist Midt-Norge på kryss og tvers de siste ukene for å informere om hva en heldigital radiotid betyr for den enkelte.

Radiohjelp å få

Flere som har ringt NRKs Publikumsservice og sagt at dette får vi ikke til, har fått besøk og praktisk hjelp av hjelpeteamene som har vært underveis.

I Midt-Norge var det NRKs FM-sendinger som ble slukket i første omgang. 21. april blir det FM-stille også for P4 og Radio Norge.

Deretter blir det slukking i Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland. Her vil FM-senderne slutte å sende NRK-kanalene 26.april og P4 og Radio Norge 16. juni.

Troms og Finnmark sist ut

Deretter står Vestlandet og Agder-fylkene for tur, så det sentrale Østlandet. Slukkingen av FM-senderne for de riksdekkende norske radiokanalene avsluttes i Troms og Finnmark onsdag 13. desember 2017.

En del lokalradioer vil noen år framover fortsatt sende over FM-nettet.

Radiohjelp: Se radio.no og nrk.no/dab.