NRK Meny
Normal

Fire millioner fulgte Sommerbåten

Fire millioner norske TV-seere har vært innom NRKs Sommerbåt-sendinger i løpet av sommeren.

Sommerbåten er i Egersund

Populært sommer-TV: Ikke siden starten i 2000 har Sommeråpent hatt så mange seere som i år.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

- 2015-sesongen har vært den beste sesongen noensinne siden NRK begynte med Sommeråpent i år 2000, konstaterer Håkon Lund Sørensen i NRK Analyse.

I snitt har Sommeråpent i år hatt 584 000 seere. Totalt har 3,907 millioner TV-seere vært innom minst en av Sommerbåt-sendingene i sommer. Sommeråpent alene hadde 3,7 millioner seere i løpet av sommeren.

Også for enkeltsendinger ble det rekord. Sendingen fra Mandal 4. august hadde 711 000 seere.

- Så mange seere har et enkelt Sommeråpent ikke hatt tidligere, forklarer Lund Sørensen. Også sendingene fra Havnnes og Horten hadde over 700 000 seere.

Liker båt-TV

Det er tydelig at TV-seerne liker NRKs "båtkonsept". Nest høyest snittall gjennom sommeren hadde Sommeråpent i 2013 da NRK også var på bøljan blå. I fjor med sendinger fra Opera-taket lå snittet på 487 000.

Hele "sommerpakka" til NRK har gode seertall. Sommeråpent 3,7 millioner, Mysteriet på Sommerbåten 3,5 millioner, "På vei til …"- 3,3 millioner og "Minutt for minutt"-sendingene har 2,9 millioner nordmenn vært innom minst en gang i løpet av sommeren.

Thor Gjermund Eriksen og Caroline Bækkelund Hauge

Thor Gjermund Eriksen fikk selv oppleve den varme velkomsten NRK og Sommerbåten ble til del da han var med på ferden fra Grimstad til Tvedestrand. Her blir han intervjuet av Caroline Bækkelund Hauge.

Foto: Terje Reite / NRK

Vadsø til Kjøllefjord på topp

Strekningen fra Vadsø til Kjøllefjord var den mest fulgte, men også helt på slutten av toktet var det sendinger med mer enn 90 000 seere.

"På vei til Os" var den mest populære sammendragssendingen. Hele 576 000 fulgte den ferden, men både inn til Sogndal, Levanger, Farsund, Sommarøy, Finnøy og sluttetappen inn til Oslo ble Sommerbåtens dagsetappe i kortversjon fulgt av over en halv million TV-seere.

Svært mange eldre fulgte sommersendingene. I aldersklassen 65 og oppover ble det sett i snitt 28 timer på NRKs sommerpakke, mens snittet for personer over 12 år var 12 timer. Minst så de unge, i aldersklassen 12 til 19 år ble det i snitt bare brukt tre timer på NRKs sommer-TV.

Publikum har gjort dette så flott

Kringkastingssjefen selv var med på ferden fra Grimstad til Tvedestrand og fikk oppleve den utrolig varme velkomsten Sommerbåten fikk også på denne strekningen. Med flaggvinkende store og små i et utrolig antall både på holmer og skjær og fra en armada av småbåter.

- Det har vært en kjempeopplevelse å få oppleve dette. Og det er publikum, byene og stedene som skal ha æren for at dette har blitt så utrolig flott, sa Thor Gjermund Eriksen til NRKs Caroline Bækkelund Hauge da han var om bord på MS "Sjøkurs".